CD: Men Without Pants - Naturally

Harry (Dinosaur_Sr)
Wie zijn de Men Without Pants? Een sticker op de cover biedt niet alleen uitkomst, maar probeert ook te werven: new album from Russel Simins (Blues Explosion) & Dan the Automator (Gorillaz). Met Blues Explosion wordt natuurlijk de Jon Spencer Blues Explosion bedoeld. Twee verwijzingen die goed genoeg zijn om het album Naturally aan een luisterproef te onderwerpen.


De rolverdeling is simpel. Simins drumt (natuurlijk), bast en tracht te zingen. Dan the Automator verzorgt de bliepjes en electronische aanverwanten. Verder werkt nog een keur aan artiesten mee, genoeg om hele harde schijven mee te vullen. Zo zijn daar leden van The Mooney Suzuki, Yeah Yeah Yeahs en ene heer Sean Lennon.

Om maar meteen ter zake te komen: het is wellicht geen wonder gezien het uitklapvel met meewerkende artiesten dat het een nogal dertien-in-een-dozijn album geworden is. Rock meets industrial riffs zal de bedoeling zijn geweest. Dat is inderdaad gelukt op het openingsnummer 'And The Girls Go'. Verder gaat het vooral bergafwaarts. Soms is het prachtig als twee stijlen zich tegen elkaar afzetten, soms stoort het alleen maar. Het stoort vooral als van een echte clash geen sprake is, maar eerder van een verstandshuwelijk dat voor de kinderen, de hypotheek en de lieve vrede bij elkaar blijkt. Dat laatste lijkt op een groot deel van dit album helaas van toepassing te zijn.

De meer stijlvaste nummers zijn goed te doen ('Double Life', 'My Balloon'), de hybride tracks missen een beetje ballen. Maak het een mooi harmonieus geheel óf vecht elkaar de tent uit, zou ik zeggen. Kiezen! Men Without Pants heeft er echter nog eens een borrel op gedronken en toen ieder de helft toegegeven. Het was zeker spannender geweest als ze elkaar de groeven uitgevochten hadden. Nu is het een gemiddeld compromis. Een polderplaat, waarbij rock het van industrial gewonnen heeft overigens.

Zo verwordt Naturally tot een album waarvan het leuk is eens een nummertje te horen, maar niet een hele schijf achter elkaar. Niet slecht, niet goed, een beetje zo zo.

Label: Vicious Circle Releasedatum: 9 april 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.