TV: Je zal het maar hebben

Chantal (rocha01)
BNN maakt de laatste jaren veel verschillende programma's die één gemene deler hebben: de medische achtergrond. Ze slaan hier wel duidelijk een andere weg in dan omroepen als de AVRO en de EO. Waar deze laatste twee vooral de artsen aan het woord laten, geeft BNN met name ruimte aan de personen die de handicap/ziekte hebben. Dit gebeurt ook in Je zal het maar hebben (JZHMH). Wekelijks maken we kennis met twee jongeren met een handicap. Typisch een uniek BNN-programma, of na-aperij van de collega omroepen?


Leven met een handicap
In JZHMH worden elke aflevering twee personen gevolgd in hun dagelijks leven. Dit wijkt af van het leven dat jij en ik hebben, zij hebben namelijk allemaal een handicap of ziekte waardoor hun dagelijkse doen en laten wordt bepaald. Het programma laat zien wat het is om zo jong al met een beperkende handicap te moeten leven, maar wat JZHMH vooral wil laten zien is dat leven met een beperking je niet in alles hoeft te beperken. De deelnemers zijn stuk voor stuk individuen, die ook als zodanig behandeld willen worden, als persoon, en niet als gehandicapten.


De presentator (Valerio Zeno) gaat met de jongeren op stap, mee naar het werk, doet het huishouden en gaat mee naar artsen en therapie. Hiermee wil hij meer inzicht geven in wat het inhoudt om gehandicapt te zijn. De aandoening wordt per persoon door een deskundige toegelicht, op een begrijpelijk niveau. De eerste afleveringen kwamen onder andere Erwin (Lymfatische Malformatie), Daphny (obsessiecompulsieve stoornis) en Miranda (Osteogenesis Imperfecta) aan het woord. Wat opvalt is dat al deze jongeren midden in het leven staan, en niet zoals velen altijd denken zielig 'achter de geraniums' zitten. Ze halen alles uit hun bestaan wat erin zit, een mooie boodschap die je als kijker écht ter harte moet nemen.


Presentatie
Het programma wordt, zoals eerder al aangegeven, gepresenteerd door Valerio Zeno. Hier slaat JZHMH de plank helemaal mis, zeker als je eerdere seizoenen bekijkt. Vorig jaar presenteerde Ruben Nicolai het programma en dit was zeer zeker een betere insteek. Waar Nicolai een band wist op de bouwen met de deelnemers, vooral door zijn luchtige maar toch altijd respectvolle presentatie, weet Zeno nergens écht een connectie te krijgen. Daarnaast is zijn lijzige presentatiewijze een ergernis die je maar moeilijk opzij kunt zetten. Door de hele aflevering heen irriteren de saaie stem en de trage bewegingen van Valerio de kijker. Jammer, want de basis van het programma is erg interessant: laten zien dat leven met een handicap niet betekent dat je achter de geraniums hoeft te zitten en dat je heel goed dingen kunt ondernemen zonder beperkt te worden door diezelfde handicap. Valerio maakt met zijn bijna depressieve indruk dat je bijna medelijden met hém zou krijgen. Wellicht volgend seizoen weer een wat opbeurendere presentator/presentatrice, in ieder geval eentje die met wat meer humor de problemen te lijf gaat, dat is ook wat de deelnemers willen uitstralen.

In de kern is JZHMH een goed programma, de presentatie daargelaten, een degelijke drie sterren. Als je 'door' Valerio heen kunt kijken, zul je versteld staan van de moedige jongeren die hun verhaal vertellen, met alle ups en downs, maar vooral met de boodschap: het leven is leuk, óók wanneer je een handicap hebt!

Voor de liefhebbers, de afleveringen kun je hier bekijken.


Zender:Nederland 3 - BNN Gezien op: Dinsdagagavond
Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.