Boek: Banner - Ogen van de Koning

Phedre77
Ogen van de Koning is een tienersuccesverhaal. Catherine Banner begon op haar veertiende aan haar debuutroman, die ze twee jaar later aan een gevestigde uitgeverij kon verkopen. Banner, inmiddels achttien, is na het succes van haar eersteling inmiddels aan het tweede en derde deel van de trilogie begonnen. Ze treedt hiermee in de voetsporen van Christopher Paolini, met zijn drakenreeks Eragon (ook verfilmd) en Catherine Webb, met haar Spiegelreeks en al vele andere romans. Is die jeugdigheid terug te vinden in de boeken? Kan een roman van een zestienjarige genoeg kwaliteit bevatten op alle fronten, zoals plot, stijl, karakterbouw?

Cassius vs. Lucien
Ogen van de Koning, weer zo'n fantasyroman over een koning. Een arme jongen met latente magische krachten als hoofdpersonage. We weten allemaal wel hoe dat afloopt, toch? Maar nee, dit boek is anders. Het is prachtig. Geschreven door een veertienjarig meisje, maar dat merk je geen moment. Het boek gaat hoofdzakelijk over Leo, die arme jongen met latente magische krachten. Hij woont in Malonia, met zijn oma en jongere broertje Stirling. Het zijn zware tijden en het regime van de huidige koning is wreed. Het land gaat gebukt onder armoede en ziekte. Met heimwee denkt men terug aan de tijd van Koning Cassius, de man die is vermoord door Koning Lucien, zijn onrechtmatige opvolger. Cassius had een zoontje en over hem bestaat een profetie (ha, alweer een standaard-fantasyonderdeel). Wat is Leo's rol dan?


Leo's tranen
Leo's rol is het leiden van zijn leven. Hij vindt een boek, waarin op de oorspronkelijk lege bladzijden verhalen verschijnen. Verhalen van zijn beroemde oudoom Aldeberan, verhalen over Engeland, een rijk dat hij niet kent. Via zijn leesmomenten in dit boek leren wij de geschiedenis van het land kennen en de inhoud van de profetie over de koningszoon. Een ontplooiing laat op zich wachten, want Leo's persoonlijke drama neemt het boek over. Stirling wordt ziek en zal niet beter worden. Leo's lijden is zo intens en integer beschreven dat je geen moment gelooft dat een tiener dit geschreven kan hebben. De hele afronding van het plot, de profetie, de terugkomst van Aldebaran en de connectie tussen de landen en de families wordt terzijde verteld, in een voetnoot van Leo's tranen.

Tranentrekkend
Ogen van de koning speelt zich af in Leo's huis en minder in het land Malonia. Dit leven van een verwarde jongen in moeilijke tijden is indrukwekkend en meeslepend. Dat Banner het plot een zijspoor geeft ter faveure van Leo's persoonlijke relaas is een keuze die bewust of onbewust gemaakt kan zijn. Het heeft als resultaat dat je enorm dicht op de huid van Leo en zijn familie zit en daar ligt de waarde van dit boek. Het is emotioneel, prachtig, tranentrekkend en bovendien mooi geschreven. Banner mag nu, op haar achttiende, met een passend vervolg komen. Dat er een talent is opgestaan, mag duidelijk zijn.


Uitgever: Uitgeverij Mynx ISBN: 978 90 225 4962 9 Pagina's: 368
Waardering: