Arleston/Floch - De Laatste Toevlucht

Phedre77
Het stripduo Christophe Arleston en Adrien Floch komen met een nieuw deel van hun kleurrijke serie Ythaq. Dit vijfde album draagt de titel De laatste toevlucht en zal snel gevolgd worden door Pionnen in opstand. De serie draait om de crew van het neergestorte ruimteschip 'De Kometenstaart'. De planeet waarop ze zijn beland, 'Ythaq', is wonderlijk en beeldschoon, maar niet altijd even veilig. Hun pogingen om te overleven worden bemoeilijkt door nieuwe drama's waar ze in terecht komen. Een ware stripsoap...

L
Uitgeverij L (de strip-imprint van uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is een erg mooi fonds aan het opzetten. Zo geven zij de Donjon-reeks uit, en de bijzondere Boeddha-serie van Osamu Tezuka. De Lanfeust-albums zijn ze aan het (her)uitgeven in mooie edities. Alleen al vanwege de aantrekkelijke uitvoeringen is uitgeverij L een stripleverancier om in de gaten te houden.

Lanfeust
Christophe Arleston is een van Frankrijks meest beroemde stripscenaristen. Zo schreef hij het wereldberoemde Lanfeust. Lanfeust is inmiddels een omvangrijk universum met diverse verhaallijnen in meerdere reeksen. Vooral in Frankrijk zelf is Lanfeust erg groot. Voor Ythaq werkte Arleston samen met de tekenaar Adrien Floch. Wie de Lanfeust-albums kent, zal zich misschien even achter de oren krabben bij het openslaan van Ythaq. Door de vergelijkbare stijl en opzet waan je je in dat beroemde Lanfeust-universum. Dat is vooral storend als je de verschillende reeksen door elkaar leest.

Traumatische jeugd
De oorspronkelijke hoofdpersonen van Ythaq zijn Graniet, Narvath en Callista, een stoere navigator, een optimistische technicus en een nuffige passagier. Tijdens de reeks en ook in dit vijfde deel komen er behoorlijk wat personages bij, die zich ook flink met de hoofdlijn gaan bemoeien. Zo is er 'bad guy' Khengis, een slangachtig wezen wiens traumatische jeugd (prachtige beginscène) vast de oorzaak is van zijn latere 'streken'. De afzonderlijke scènes zijn boeiend om te lezen en de tekeningen zijn geweldig goed. De grote verhaallijn is echter wat lastig te volgen, omdat het vooral bestaat uit een chaos van zijstapjes en bijplotjes. Dit deel eindigt met een enorm vette deus ex machina, die een beetje simpel alles oplost, maar ook wel weer een leuke toevoeging is aan het album. Ythaq is een aantrekkelijke reeks voor de volwassen stripliefhebber die personages en verhaallijnen goed uit elkaar kan houden en die kickt op kleine, geniale vondstjes, want die zitten er zeker in.

Uitgever: Uitgeverij L ISBN: 978 90 245 2865 3 Pagina's: 51
Waardering: