CD: Willie Nelson - Legend, The Best Of

Joost Melis (Pink_Floyd)
Als je voor de gein eens in de discografie van country-icoon Willie Nelson gaat neuzen schrik je je een ongeluk. Een optelsommetje in Excel laat zien dat er maar liefst 123 releases (zonder aparte singles) van de 75-jarige muzikant zijn, eigenlijk 124 want nu is Legend, The Best Of nog bijgekomen. Dat zet de teller voor het jaar 2008 al op vier releases! Daar kunnen menig muzikanten niet aan tippen.


Met zo'n gruwelijk lange "back catalogue" wordt het misschien ook wel lastig kiezen voor een 'Best Of'. Nu zijn er al eens eerder compilaties gemaakt in de vorm van The Essentials, 16 Biggest Hits, Collectors Series, The Best, 20 of The Best en Greatest Hits and some that will be. Eigenlijk een kwestie van de cementmolen erbij pakken en hier de grootste verkoopkanonnen uitschudden.

Nu is Nelson niet louter country, zijn invloeden zwenkten door de historie heen van jazz, naar rock, naar folk. En daarom is deze compilatie ook een kleine greep van zijn genregeschiedenis. Zo zingt hij hier het 'Crazy' van Patsy Cline, zijn eigen lichtvoetige 'On The Road Again', maar ook het eighties softpop duet met Julio Iglesias 'To All The Girls I've Loved Before'. Veel nummers op dit album komen van andermans hand, zo schreef Steve Goodman het behaaglijke 'The City of New Orleans' en Townes Van Sandt 'My Heroes Have Always Been Cowboys' en 'Pancho & Lefty'.


Voor degenen die nog geen Nelson-verzamelaar in de kast hebben staan is er dus weer een nieuwe kans. Volledig kan het als verzamelaar met twintig tracks nooit zijn, maar het geeft een aardig overzicht van het oeuvre van de goede oude countryrocker. Legend, The Best Of is een rustig retropectief geworden met enkele wereldhits, enkele countryhits en gewoon een stel Nelson-hits. Is dat niet genoeg en wil je echt alles hebben, dan moet je waarschijnlijk nog even sparen.


Label: Columbia Datum: April 2008 Waardering: