CD: Putumayo - Cafe Cubano

Chantal (rocha01)
Putumayo is op FOK! inmiddels een bekend label. Er verschenen al heel wat reviews van deze promotor van de wereldmuziek, een genre dat steeds meer terrein wint. Dit komt niet in de laatste plaats doordat de mensen tegenwoordig veel verder weg gaan om de wereld te ontdekken. De muziek en sfeer die zij in verre oorden ervaren willen zij graag mee naar huis nemen en daar delen met de thuisblijvers. Putumayo maakt dit mogelijk door met haar cd's steeds een mooie collectie te maken van een bepaalde genre muziek, vaak afkomstig uit hetzij een bepaald continent, hetzij een bepaald land. Aan deze hele kleurrijke collectie kan nu weer een nieuwe cd worden toegevoegd: Café Cubano, een lekkere, swingende cd met de muziek uit het land van de Castro's (zie je Fidel al heupwiegen op de muziek van bijvoorbeeld Félix Baloy?)

Cuba ten top
De nieuwste uitgave van Putumayo, Café Cubano, brengt een collectie met Cubaanse muziek van lokale artiesten, van nieuwkomers tot oude rotten in het vak, zoals eerder genoemde Félix Baloy. Wat deze verzameling muziek zo mooi maakt is de intieme sfeer die hij weet te creëren. Bij het beluisteren van de muziek op deze cd ben je daadwerkelijk in staat om je op een Cubaans terras of in een Cubaanse bar te wanen, al drinkend van je Mojito, luisterend naar de lokale artiest die in deze intieme setting zijn kunsten vertoond. Het is erg aards en puur. De bij elkaar verzamelde songs variëren in stijl van romantische ballads, bolero's tot guajiras. Wat te denken van een prachtige ballad van Armando Garzón, de Cubbanse tenor die luistert naar de bijnaam 'The Black Angel with the Velvet Voice'. Het is ondoenlijk om in een review alle artiesten die op deze cd staan de revue te laten passeren zonder daarmee anderen te kort te doen. Het is gewoon een cd die je als geheel moet beoordelen en als één moet waarderen. Dat maakt hem juist ook zo sterk. Een zekere winner!

Uitgave
De uitgaven van Putumayo-cd's zijn altijd erg verzorgd. Zeker als je er al een aantal hebt, vormen ze een mooi en vooral ook kleurrijke rij in je kast. Het gaat steeds om een kartonnen cover met ingeplakte booklet. Wat betreft het booklet valt op te merken dat Putumayo zich daadwerkelijk op wereldpubliek richt: alle teksten over de artiesten zijn in het Engels, Frans en Spaans vertaald. Hiermee bereiken zij enorm veel taalgebieden, een must natuurlijk voor een label dat zich richt op wereldmuziek.

Tracklist

1 José Cónde y Ola Fresca • El Chacal
2 Ignacio "Mazacote" Carrillo • Lágrimas Negras
3 Pedro Luis Ferrer feat. Lena Ferrer • Ay, Mi Vidita
4 Rene Ferrer • Como A Cada Mañana
5 La Orquesta Mágica De La Habana • Morenita
6 German Obregón • Pincel Campesino
7 Armando Garzón • Escándalo
8 Asere • Corazón
9 Felix Baloy • Después de Esta Noche
10 Kelvis Ochoa • Fue Una de Mambo

Wil je eens wat meer over de Putumayo-collectie weten, breng dan een bezoek aan de Putumayo-website


Label: Putumayo World Music Releasedatum: 25 mei 2008
Waardering: