Boek: Frederic Lenoir - Het Orakel van de Maan

Phedre77
"Hartje zestiende eeuw. De Italiaanse boerenzoon Giovanni gaat op reis om de schone Elena te vinden. Er volgt een lange zoektocht vol bizarre avonturen, waarbij hij te maken krijgt met filosofische en religieuze vraagstukken, met mystiek, astrologie en kabbala." Frédéric Lenoir, filosoof, socioloog en godsdiensthistoricus, beleeft met Het Orakel van de Maan zijn internationale doorbraak. Lenoirs bibliografie ziet eruit als een willekeurige verzameling publicaties. Wel allemaal op het gebied van de studies van Lenoir, maar hij heeft zo vreselijk veel verschillende interesses en studies, dat het niet een heel mooi samenhangend plaatje maakt. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet, maar is hij in Het Orakel van de Maan wel in staat geweest een bepaalde focus te kiezen? De flaptekst van veertig woorden doet je al duizelen van onderwerpen. Welk effect heeft deze vuistdikke roman op de lezer?

Giovanni & Elena
Het plot van het boek is eenvoudig samen te vatten: een simpele dorpsjongen wordt verliefd op een meisje van een hogere sociale rang. Een gegeven dat duizenden keren gebruikt is, maar de lezer toch elke keer weer aanspreekt. Als het goed gebracht is, natuurlijk. In Het Orakel van de Maan wordt Giovanni’s dorp bezocht door Venetianen, die hun schepen moeten repareren. Ze eisen de mooiste huizen van het dorp op om hun vooraanstaande reizigers een prettig verblijf te geven tijdens die reparaties. Onder die reizigers bevindt zich de dochter van de Doge van Venetie, Elena. Giovanni, altijd al een dromer, valt na een eerste blik op het jonge meisje als een blok voor haar. Ze is zoveel eleganter en verfijnder dan de ruwe dorpsmeisjes die hij kent. Als hij, in zijn wanhoop om maar een glimp van haar op te vangen, op de hooizolder klimt van het logeeradres van Elena en haar tante en verzorgster, wordt hem dat niet makkelijk vergeven. Men beschuldigt hem van oneerbare plannen en veroordeelt hem tot een geseling in het openbaar. Elena gaat kijken, omdat ze wil weten wie er naar haar zat te gluren op die zolder. Ze voelt zich vreselijk naar als Giovanni vanwege haar een enorme afstraffing krijgt. En als de schepen zijn gerepareerd en zij weer richting thuisland vertrekt, laat ze een brief achter voor Giovanni. Een brief die hem doet besluiten op reis te gaan naar Venetie, naar Elena.



Uitgediept & gevarieerd
Een simpel plot, maar een enorm uitgediept en gevarieerd boek. Op zijn reis van zijn geboortedorp naar Elena's woonplaats beleeft Giovanni vele avonturen. Elke avontuur is een verhaal op zich. En dat maakt Het Orakel van de Maan een vol boek. Het is door de dunne plotlijn, die zich door alle andere zaken weeft, een vermoeiend boek om te lezen. Als lezer vorder je maar langzaam. Het is bere-interessant om te lezen over alle plaatsen die Giovanni aandoet en alle mensen die hij ontmoet, maar het tempo is vreselijk laag. Lenoir heeft dit boek gebaseerd op zijn vele studies en reizen. Hij had er wellicht goed aan gedaan iets gerichter te schrijven en af en toe een avontuur over te slaan. Daarbij is de gekozen schrijfstijl niet heel erg lekker te lezen. Lenoir maakt lange, kronkelende zinnen, vol inhoud. Het lijkt in dit geval ook heel erg op een vertaalprobleempje, maar dat is lastig vast te stellen. Deze secure schrijfstijl is, gecombineerd met de overvolle agenda van Giovanni, een 'tough cookie'. Dat maakt dit niet direct een vervelend of slecht boek, maar wel eentje waar je tijd voor moet maken, goed voor moet gaan zitten en aan de kant moet gooien als de onderwerpen niet je interesse hebben.


Uitgever: Sijthoff ISBN: 978 90 218 0064 6 Pagina's: 462
Waardering: