Boek: De tweede Raymann

Cindy
In 2006 bracht uitgeverij House of Knowledge een bundel uit met columns van cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann. Daardoor kon ook het publiek dat de Telegraaf normaal gesproken niet leest kennismaken met de humoristische pen van meneer Raymann. Ruim een jaar later zijn nu zijn daaropvolgende columns gebundeld in De tweede Raymann.

Kritisch
Nummer twee bevat een aantal pagina’s meer dan zijn voorganger en op de cover staat een onbesnorde Raymann, zoals hij tegenwoordig door het leven gaat. Samen met het overtollige haar lijkt hij echter ook een deel van de humor uit zijn columns verwijderd te hebben. Was er in het eerste bundeltje nog sprake van grappige en herkenbare huis, tuin-en keukentafereeltjes en de persoonlijke worstelingen van Raymann die beschreven werden, in De tweede Raymann heeft de kritische column de overhand. Er zitten best wat aardige stukjes tussen over het cruiseschip waar zijn zus op werkt, belspelletjes op de televisie, zijn vrienden en zijn liefde voor voetbal, maar wanneer je het boekje uit hebt, blijft er jammer genoeg geen humoristische nasmaak achter. Slechts een enkele keer laat een zinspeling of een grappige twist aan het einde je daadwerkelijk even lachen of grinniken.

Gedateerd, maar niet storend
Moeten columns dan alleen maar om te lachen en ginnegappen zijn? Natuurlijk niet. Raymann schrijft in diverse columns op ironische wijze hoe hij nu eigenlijk denkt over de veranderingen en maatschappelijke problemen in Nederland. De politiek, analfabetisme en zelfs de nieuwe zenderindeling van de publieke omroepen komen aan bod. Hierbij is het dus zeker wel handig dat er een datum bij de columns staat, zodat deze in de goede tijd geplaatst kan worden. Door de luchtige en vlotte schrijfstijl van Raymann is het niet moeilijk om je weer even in die tijd te verplaatsen en het stoort dus niet dat de columns wat dat betreft wat gedateerd zijn. De tweede Raymann is een bundeling van scherp geschreven, zij het soms ietwat overdreven verzonnen columns, die prima weg te lezen zijn op een regenachtige Koninginnedag of in een zonnig vakantieland.


Uitgever: House of Knowledge ISBN: 9789085104063 Pagina's: 191
Waardering: