Boek: Merel van Groningen - Misleid

Chantal (rocha01)
Van tijd tot tijd hoor je in de media ineens weer over de zogenaamde loverboys. Deze verhalen zijn altijd schokkend en indrukwekkend. Als ouder hoop je dat je kind dit nooit zal overkomen. Toch zijn er jaarlijks vele meisjes die het slachtoffer worden van deze sluwe gozers die zich als de ideale man voordoen. Merel van Groningen (pseudoniem) besloot haar verhaal in een boek op te tekenen, in de hoop er anderen mee te kunnen helpen en ze te kunnen waarschuwen voor de gevaren en gevolgen van loverboypraktijken. Het resultaat ligt nu in de winkels onder de naam Misleid.

Jong en onwetend
Als vijftienjarig meisje lijkt het leven één grote uitdaging. Zo ook voor Merel. Met een niet al te stabiele thuissituatie is zij erg gericht op de wereld om haar heen. Via een vriendin ontmoet ze de veel oudere Mike. Hij is 26 jaar en lijkt helemaal het einde. Op slinkse wijze weet hij de jonge Merel voor zich te winnen. Cadeautjes, liefde en eigenwaarde; het is dat wat hij haar geeft en waar zij zich zo fijn bij voelt. Omdat het bij haar thuis niet vlekkeloos verloopt en ook haar schoolresultaten niet optimaal zijn, besluit haar moeder Merel naar een internaat te sturen. Merel heeft echter wel de beslissende stem hierin, zij bepaald uiteindelijk dat ze het wel ziet zitten op het internaat en gaat vol goede moed aan de slag. Op zich heeft ze het er prima naar haar zin, maar ze mist Mike toch ook wel. Deze weet op zijn beurt Merel onder druk te zetten en haalt haar uiteindelijk op gewelddadige manier van het internaat. Geweld wordt niet geschuwd door hem. Mede gedreven door drank en woede verandert Mike van het ene op het andere moment. Dit alles leidt tot een situatie waarin Merel geen uitweg meer ziet. Zelfs 'achter het raam' zitten wordt als middel ingezet om Merel geld te laten verdienen, voor Mike's dagelijkse behoeften. Een leven vol angst, maar steeds terugkomend bij ook een bepaald gevoel van liefde voor Mike. Een leven waar maar moeilijk uit te ontsnappen is.

Aangrijpend
Merel van Groningen heeft een aangrijpend verhaal te vertellen en dat doet ze op duidelijke, indringende wijze. Als lezer 'voel' je haar angsten, maar snap je tot op bepaalde hoogte ook hoe en waarom ze bij deze loverboy kan blijven. De insteek van het boek is zeker om anderen te waarschuwen voor de gevaren rondom loverboys. Als lezer kun je alleen maar hopen dat in deze opzet slaagt. Want een leven onder invloed van deze slinkse 'jongens' ís geen leven, zoveel mag duidelijk zijn. Een zeer moedig geschreven boek van een - inmiddels - volwassen vrouw die nog dagelijks de littekens van haar verleden ervaart, maar toch verder wil. Want het leven kan toch nog mooi zijn. Beoordeling: een dikke vijf sterren.


Uitgever: Arena ISBN: 9789069749402 Pagina's: 238
Waardering: