DVD: You Kill Me

Joris (Scylla)
You Kill Me heeft het destijds in de bioscopen niet al te goed gedaan. Opvallend, want naast de positieve kritieken die de film destijds kreeg is ook Ben Kingsley over het algemeen toch wel een aardige publiekstrekker. Degenen die hem destijds hebben gemist kunnen nu op dvd zien hoe de acteur die eerder de geweldloze Gandhi speelde nu een alcoholische huurmoordenaar is die zich gedwongen ziet bij de AA te gaan.


"Hello, my name is Frank and I am an alcoholic...and I kill people"
In de openingsscène zien we hoe Frank Falanczyk een fles wodka pakt, de deur open doet en hem in de sneeuw voor zijn huis gooit. Vervolgens gaat hij op zijn gemak zijn tuinpad sneeuwvrij maken tot hij bij de fles wodka is aangekomen. De toon van deze cynische tragikomedie is gezet. Vervolgens zien we Frank in slaap vallen tijdens een belangrijke opdracht. Baas van de plaatselijke Poolse maffia in Buffalo, Roman Krzeminski (Philip Baker Hall), is niet al te blij en stuurt Frank naar San Francisco waar Frank van de drank moet zien af te komen. Op de AA-bijeenkomst ontmoet hij Tom (Luke Wilson) die hem als zijn sponsor bijstaat. De love-interest van het verhaal is Laurel Pearson (Tea Leoni), die Frank via zijn nieuwe bijbaantje bij een begrafenisonderneming ("I’m good with dead people") ontmoet. Laurel komt er langzaam achter wie Frank in werkelijkheid is, en ondertussen gaat het thuis in Buffalo ook niet al te goed waar de Ierse bende onder leiding van Edward O’Leary (Dennis Farina) terrein wint van de Poolse maffia.


Sterk acteerwerk, subtiele humor
In You Kill Me zitten nogal wat bijrollen die allemaal door sterke acteurs worden ingevuld. De verschillende personages geven de film nogal wat kleur, maar het echte centrum van aandacht is Ben Kingsley. Kingsley weet op sublieme wijze een nogal apart soort crimineel neer te zetten. Niet geheel humorloos, droog, koel en sullig. Af en toe weet arme Frank niet helemaal wat hij met zichzelf aanmoet en Ben Kingsley weet zichzelf op die momenten kleiner te maken dan hij in werkelijkheid is. Het samenspel met zijn tegenspeelster Tea Leoni is niet op alle momenten even sterk, maar de twee karakters vormen een nogal apart paar wiens humor elkaar perfect aanvult. En humor is erg belangrijk in deze film die een beetje het midden houdt tussen een zwarte komedie en misdaaddrama. De humor is subtiel, You Kill Me moet het vooral hebben van de kleine momentjes en snelle geestigheden. De film is niet al te zwaar, het onderwerp wordt luchtig benaderd en in beeld gebracht. Dit zorgt ervoor dat het een zeer vermakelijke film is geworden die eigenlijk alleen al de moeite waard is om het prachtige hoofd van Ben Kingsley.

You Kill Me is een komedie die niet altijd even vrolijk over komt maar zeker niet te zwaar op de maag ligt. Eigenlijk kan de traditionele Poolse muziek, die hier en daar op de soundtrack te horen, is de sfeer het beste uitleggen. Een beetje tragisch, met een knipoog. En het is Kingsley die die sfeer als geen ander weet uit te dragen.

Label: RCV Releasedatum: februari 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: nvt.