DVD: Secrets of World War II

Jelle Schot (JelleS)
"Meer dan 21 uur" prijkt er op de Secrets of World War II dvd-box. Maar liefst 26 afleveringen op 9 dvd's van de BBC documentairereeks zijn er te bewonderen. Een hoeveelheid materiaal waar het hart van de echte WO2-ofiel sneller van gaat kloppen, al zal niet alles zo geheim zijn voor de gemiddelde amateur-historicus. Bijvoorbeeld de verhalen over het kraken van de Enigma of de ontsnappingen uit Colditz zijn niet zo geheim als de makers van de dvd-box ons willen doen geloven.




Sowieso blijken de documentaires al snel alles behalve vernieuwend, en de naïeve, zwartwitte weergave van een aantal historische gebeurtenissen is ook niet veelbelovend. Net als de vele herhalingen overigens. Onvermijdelijk bij zo'n grote productie natuurlijk, maar ook binnen de verschillende afleveringen is er veel overlap. Daar komt nog eens bij dat het duidelijk gemaakt is voor een groot publiek, terwijl de doelgroep voor deze dvd's toch vooral uit 'specialisten' zal bestaan, die weinig hebben aan de grote lijnen. Maar toch zal je die elke aflevering weer moeten aanhoren.

Secrets of.. lijkt het dus vooral te moeten hebben van de kwantiteit, maar toch is dat een gesimplificeerde weergave. Het oordeel is nogal dubbel. Aan de ene kant is het voor degenen die echt geïnteresseerd zijn, het type dat urenlang naar documentaires op Discovery over veldslagen in de Tweede Wereldoorlog kan kijken, af en toe een waar genot. Vooral afleveringen als 'De keer dat Hitler Amerika binnenviel' en 'Menselijke torpedo's' zijn zeer interessant, en voor bovengetekende ook vernieuwend. Het zijn stuk voor stuk degelijke documentaires, zoals je van de BBC inmiddels wel mag verwachten, en het hoeveelheid archiefmateriaal is enorm.

Het dubbele hieraan is dat zowel de plus- als de minpunten op de specifieke doelgroep slaan. De waardering zit dan ook ergens in het midden. Het uiteindelijke advies? Denk goed na of je daadwerkelijk vier tientjes uit wil geven, en of je wel echt zo'n fanaticus bent dat je de nadelen voor lief neemt.



Label: Just Releasedatum: 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.