DVD: Monty Python - Live At The Hollywood Bowl

Chantal (rocha01)
Het materiaal op de dvd Monty Python Live At The Hollywood Bowl is oorspronkelijk een opname op videocassette van het optreden in de Californische Hollywood Bowl. Aan het live optreden zelf hebben de heren van Monty Python geen cent verdiend, dit doordat manager Denis O'Brien er met de profits vandoor ging. Pas toen het materiaal op band werd gezet, kwamen er inkomsten binnen. Toch blijft het gevoel altijd aanwezig dat de Python-leden het niet voor het geld doen. Zij willen duidelijk gewoon bizarre, losgeslagen en vooral Engelse humor tentoonspreiden. En dat voor een Amerikaans publiek dat normaliter niet veel op heeft met Engelse komedie. De komische sketches van Monty Python krijgen de Hollywood Bowl echter helemaal op hun hand en ze gaan uit hun dak. Een gedenkwaardig moment voor de promotie van Britse humor.

Komische juweeltjes
De dvd begint met het vier van de Pythons die het legendarisch Sit On My Face ten gehore brengen:

Sit on my face, and tell me that you love me
I'll sit on your face and tell you I love you, too.
I love to hear you moralize
When I'm between your thighs
You blow me away

Sit on my face and let my lips embrace you
I'll sit on your face and let my love be truly.
Life can be fine if we're both 69
If we sit on our faces at losses of places and play
'Till we're blown away


Dat een goed begin het halve werk is, bewijzen ze hier duidelijk. De zaal is om, zoals we dat zeggen. Britse humor wordt zelfs door de chauvinistische Amerikanen omarmd. Vervolgens gaan de heren van Monty Python helemaal los met sketches als The Bruces, een komische parodische vertolking van de doorsnee Australiër. Als je als Britse comedian een Amerikaans publiek zover krijgt dat ze met je mee zingen, moet je wel iets goeds doen. Dat kan niet anders! Een andere scène die niet onvermeld mag blijven is John Cleese in de rol van besnorde Paus. Wat kan die man een performance neerzetten. Een legende voor Engeland en voor de Britse komedie scene in het bijzonder. En als het dan toch over Cleese gaat, lees het onderstaande maar eens. Velen weten meteen waar het over gaat en hebben er ook meteen beelden bij.

Silly Walks Director: Good morning. I'm sorry to have kept you waiting, but I'm afraid my walk has become rather silly over these months, so it takes so long to get to the office. Now,uhm, what was it again?
Silly Walks Applicant: Uh, well sir, I-I-I I have got a silly walk and I'd like to obtain government backing to help me develop it.


Jawel, een alom bekende scène uit het Ministry of Silly Walks. Dolkomisch en goed voor minstens 10 minuten onbedaard lachen. Zet je kop koffie gerust even neer, anders wordt het vast knoeien, net zoals Mrs. Twolumps altijd overkomt als ze, al 'silly-walkend' de koffie komt brengen bij de minister.

Te veel om op te noemen
Het is onmogelijk om alle goede scènes en sketches te noemen die deze uitgave rijk is. Dat zou een spoiler zijn, want wat is er nu leuker om je te laten verrassen door wat de dvd je brengt. De paar aangehaalde sketches zijn al voldoende om de release aan te schaffen, zeker als je dol bent op Britse humor - en helemaal als die-hard Monty Python fan.


Een collage van scènes uit de show


De beeldkwaliteit is hier en daar wat korrelig. Dit komt doordat de opnames zijn omgezet van de originele video-opnames naar een dvd-format. Het is echter absoluut niet storend, het draagt juist bij aan de sfeer. Je kijkt immers naar een uitvoering van begin jaren tachtig en toen was alles nog niet zo strak als we dat nu gewend zijn. Door digitale remastering is geprobeerd de beelden toch nog wat op te halen. Het geheel straalt die typische 'tachtiger-jaren-feeling' uit en dan moet het juist niet allemaal even gladjes zijn. Soms is een wat mindere beeldkwaliteit een aanwinst, zoals bij deze dvd zeker het geval is. Een geweldig product van Britse, hilarische, kolderieke, no-nonsense humor dat zeker een mooie aanvulling zal zijn op je dvd-collectie. Ren dus snel, al dan niet met 'silly walk', naar de dichtstbijzijnde dvd-winkel en schaf hem aan. Je zult er zeker 77 minuten lachplezier aan beleven... en nog wel meer ook, want zeker weten dat er ook nog tal van napret-momenten zullen zijn.


Label: Sony Pictures Releasedatum: 8 november 2007
Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: N.v.t.