CD: Shivaree - Tainted Love

Phedre77
Shivaree is een Amerikaanse band, bestaande uit het trio Ambrosia Parsley (zang), Danny McGough (toetsen) en Duke McVinnie (gitaar). Sinds hun start in 1999 hebben ze grofweg om de twee à drie jaar een album uitgebracht. Hun vierde album, met de volledige titel Tainted Love: Mating Calls and Fight Songs, is gevuld met covers. Op hun eigen alternatieve rockmanier brengen zij bekende en minder bekende nummers ten gehore.

Serenades
De titel van de cd is lekker sarcastisch, net als hun bandnaam. Shivaree staat voor het spottend brengen van serenades aan pas-getrouwden. Dit fenomeen gaat meestal gepaard met een enorme berg herrie. Nu valt dit laatste erg mee bij deze Shivaree. De lieflijke stem van de zangeres met de even lieflijke naam Ambrosia is zoet als honing. Onder begeleiding van zwoele achtergrondzang en hemelse violen en gitaren wordt het nummer 'Paradise' uitgevoerd. Dit lied is eerder door Bette Midler gezongen, een zangeres met een niet vergelijkbare zangstem. Dat maakt deze uitvoering meteen boeiend. Het nummer zelf is niet zo boeiend, maar dat wordt aardig rechtgetrokken met 'I Wanna Be Your Driver' (oorspronkelijk van Chuck Berry). Dit nummer swingt en Shivaree's uitvoering doet daar nog een schepje bovenop met hun heerlijk meeslepende versie.



Verrassend
Na dit lekkere rocknummer volgt het trage 'Half On A Baby' van R. Kelly. Dit lied is met dit nieuwe geluid herkenbaar, maar Shivaree heeft het zich volledig toegeëigend. Het langzaam beginnende 'Don't Stop Till You Get Enough' wordt gevuld met een chaos aan fluiten, trompetten, drumritmes en Ambrosia's zachte stem. Een bijna komisch nummer is 'My Heart Belongs To You' van de onlangs overleden Ike Turner. Psychedelische geluiden geven er een clownesk geluid aan. Het is verrassend om te horen wat Shivaree doet met deze verzameling van songs uit allerlei genres en tijden. Tainted Love bevat elf leuke nummers, die zowaar voor de kersttijd wel de goede stemming hebben, maar ook voor elk ander moment erg geschikt zijn. De twee beste nummers zijn de twee laatste: 'Shame On You'(eerder door Spade Cooley) en 'Good Night Irene' (van Lead Belly). Shivaree maakt de luisteraar met deze cd erg nieuwsgierig naar vorige en toekomstige producten.


Label: Zoe Records Releasedatum: 7 november 2007
Waardering: