CD: The Canadians - A Sky With No Stars

Joris (Scylla)
Uit een onverwachte hoek horen we dat emo nog lang niet dood en begraven is. De band The Canadians is afkomstig uit het Italiaanse Verona en werd opgericht in 2005. Op hun debuutalbum A Sky With No Stars brengt de vijfkoppige band onvervalste emo ten gehore, die rechtstreeks uit het hart van een Californische puber lijkt te komen. Dat is dan ook meteen het grootste bezwaar tegen deze plaat: in plaats van iets nieuws toe te voegen recyclen The Canadians op hun debuut afgezaagde MySpace-puberrock.


Wanneer er nu nog wat leuke nummers bij hadden gezeten, was dit probleem nog niet eens zo erg geweest. Jammer is alleen dat het de band een klein beetje aan enig schrijftalent ontbreekt. Oké , toegegeven, 'Love Story on the Moon' heeft wel catchy coupletten en een leuke opbouw. Helaas is dit track nummer acht en heeft de luisteraar zich al door een aantal tenenkrommende emo-anthems moeten worstelen. Zoals 'Summer Teenage Girl', de titel zegt eigenlijk al genoeg. De lijzige zang van zanger Duccio Simbeni blijft te eenzijdig en te saai om wat meer met de nummers te doen, en wanneer hij dat probeert met wat leuke uithalen zoals in 'Last Revenge of the Nerds' lukt hem dit gewoonweg niet. Toetsenist Vittorio Pozzato probeert er af en toe met zijn vrolijke langgerekte synthjes nog een alternatieve draai aan te geven, maar vervalt te snel in uitgekauwde standaard melodietjes. Erg jammer, zeker wanneer er verwachtingen worden geschept met het openingsnummer, wat in de verte wel even aan 30 Seconds to Mars doet denken. Los van een enkel leuk coupletje hier en daar is A Sky With No Stars niet bepaald interessant te noemen.


Om nu zeggen dat het debuut van deze Italiaanse heren volstrekte crap is, dat nu ook weer niet. Met de productie is bijvoorbeeld helemaal niks mis. Die klinkt zelfs voor een beginnende band best goed. Alleen de emo-golf is inmiddels al verder doorgedenderd, en The Canadians lijken een beetje achter de feiten aan te lopen.


De clip van 'Summer Teenage Girl'



Label: Ghost Records Releasedatum: 26 oktober 2007
Waardering: