Boek: Lawrence Malkin - Monstervervalsing

Phedre77
In zijn werk als journalist kreeg Lawrence Malkin toegang tot niet-openbare archieven in meerdere landen. Hierdoor was hij de eerste die lucht kreeg van de feiten die de fundering vormen voor zijn debuutroman Monstervervalsing. In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog kwamen een paar nazi’s met het plan de Britse economie onderuit te halen. Dit wilden ze bereiken door gigantisch veel vals Brits geld het land in te sturen. Dit valse geld moest gemaakt worden door gevangenen uit concentratiekampen. Dit specifieke verhaal gaat over de afdeling, Blok 19, die met deze 'taak' belast werden.

Operatie Bernhard
Uitgeverij Luitingh bracht dit boek uit onder de noemer 'spannende boeken/thrillers', wat meestal duidt op fictie of gefictionaliseerde boeken. In eerste instantie leek dit een roman te zijn, geschreven op basis van waargebeurde feiten. Het boek is echter een vertelling van de ware gebeurtenissen zonder in een verhaalvorm te zijn gegoten. Operatie Bernhard (vernoemd naar ss-officier Bernhard Krüger) is een omvangrijk complot geweest. De betrokken gevangenen hadden de keuze tussen de dood vanwege bewuste sabotage of vertraging van het project of de dood vanwege het succesvol voltooien van het project. Het boek leest wel vrij vlot weg, maar heeft vanwege de talloze noten en voetnoten echt het aanzien van een non-fictie geschiedenisboek. De getalletjes van de noten verstoren het lezen wel een beetje, want het zijn er zo ontzettend veel, dat elke pagina gewoon versierd is met extra tekentjes. Bovendien zijn die enorme ladingen feiten bijna overdonderend. Voor een lezer die in geldzaken, banken en de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd is, bieden ze natuurlijk een schat aan boeiende informatie. Voor de lezer die een boeiende roman in handen denkt te hebben, is het wellicht wat minder handig.

Penseeltjes
Het boek is 320 pagina's dik, waarvan er slechts 228 het verhaal vormen. De overige honderd bladzijden worden gevuld met vele noten, een overzicht van de namen van de vervalsers en de door Malkin gebruikte bronnen. De enorme lading noten laat zien dat de auteur zijn research ontzettend serieus neemt. Het schrijven van het boek zal een fractie van de tijd hebben gekost die het verzamelen van de feiten nodig had. Horrorverhalen over de Tweede Wereldoorlog en de kampen zijn er genoeg, maar dit specifieke verhaal mag zeker gehoord worden. De gevangenen laten zien dat ze onder grote druk nog in staat zijn verzet te plegen door opzettelijk vertraging te veroorzaken (door niet-bestaande penseeltjes aan te vragen). Daarbij tonen ze in hun hongerige, slecht verzorgde toestand nog gevoel voor ironie door geintjes uit te halen, die hun bewakers niet snappen. Monstervervalsing is het zoveelste indringende relaas van concentratiekampgevangenen, maar het is wel een unieke.


Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 978 90 245 6111 7 Pagina's: 320
Waardering: