Boek: Tony Parsons - Voor altijd jong

Phedre77
Voor altijd jong is het vijfde fictieboek van de inmiddels vijftigjarige Tony Parsons. Hij werkte al jong voor de 'New Musical Express' als punkjournalist, waardoor hij op pad kon gaan met bands als The Sex Pistols. Hij trouwde collega Julie Burchill, met wie hij in 1978 nog een obscuur boekje uitbracht onder de titel The Boy Looked at Johnny: The Obituary of Rock and Roll. Dat boek is niet meer leverbaar en het huwelijk heeft het ook niet gered. In zijn loopbaan als journalist had hij ruim de gelegenheid om verhalen te verzamelen, die het waard zijn om te vertellen. De Engelse titel van dit boek luidt dan ook The Stories We Could Tell.

Zware taak
Voor altijd jong speelt zich af in de zeventiger jaren, de tijd van punk en de dood van Elvis. Parsons schrijft over drie jonge muziekjournalisten, die allemaal hun eigen, specifieke problemen met zich meedragen. Terry heeft liefdesproblemen, Ray moet flink aan de bak om succesvol te zijn in zijn baan en Leon komt in de problemen als hij een recensie schrijft over een optreden dat hij gemist heeft. En daarmee is het hele boek wel zo’n beetje uit. Parsons schrijft met gemak en zijn proza is prettig leesbaar. Toch is het een enorm zware taak om het boek uit te krijgen. De levens van de drie mannen worden nergens boeiend. Het is zo erg moeilijk om met ze mee te leven.

Verlamde tientonner
Op de cover staat een quote uit een review van The Times: "Perfecte dialogen, even grappig en aangrijpend als alles wat hij heeft geschreven." Wellicht zijn die perfecte dialogen in de vertaling verloren gegaan en is het vooral grappig en aangrijpend voor mensen die de jaren zeventig bewust hebben meegemaakt. De humor is ver te zoeken in dit boek. Het verhaal doet eerder aan als een verlamde tientonner. Het is een zwaar verhaal, dat te hard probeert erg grappig te zijn. Dit is duidelijk een boek dat dichtbij Parsons werkelijke leven komt. Zijn achtergrond zal sterk overeenkomen met wat hij Terry, Leon en Ray laat overkomen. Wellicht is dat ook het probleem. Het is allemaal erg specifieke informatie en als je niet de tijd, de sfeer en de feiten kent, slaat dit boek gewoon de plank mis. Voor altijd jong zal dan ook vooral mensen aanspreken die aan die eisen voldoen én al Parsons-fan zijn


Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 443 1739 8 Pagina's: 319
Waardering: