Film: A Guide To Recognizing Your Saints

Laura (Oplaatbatterij)
Dito Montiel's A Guide To Recognizing Your Saints laat zijn ruige jeugd zien in Queens, New York. Een zeer indrukwekkend, deels autobiografisch coming-of-age drama, vergelijkbaar met Scorsese's Mean Streets en Larry Clarks's Kids. Montiel debuteerde met deze verfilming van zijn eigen boek en het is een juweeltje geworden. Niet voor niets is de film bekroond met prijzen op het Sundance Festival, het filmfestival van Venetië en het Deauville Film Festival.



Voltooid verleden tijd
Dito (Robert Downey Jr., Natural Born Killers), een succesvolle schrijver in Los Angeles die al bijna twintig jaar niet meer thuis is geweest, wordt op een dag door zijn moeder (Dianne Wiest, Edward Scissorhands) gebeld. Zij vertelt hem dat zijn vader (Chazz Palminteri, The Usual Suspects) ernstig ziek is en vraagt of hij naar huis wil komen. Zijn vader heeft hem zijn vertrek nooit vergeven. Terug in Queens wordt hij geconfronteerd met de mensen die hij destijds achterliet. Zijn herinneringen nemen ons mee terug naar de hete zomer in Queens in 1986, terug naar zijn vrienden, zijn belevenissen en de relatie met zijn vader. De 'saints' uit de titel verwijzen naar zijn vrienden: de gewelddadige Antonio, zijn roekeloze broertje Giuseppe, Nerf, de Schotse Mike en zijn vriendinnetje Laurie. Nu moet Dito de confrontatie aangaan met zijn verleden en vechten om de band met zijn vader te herstellen.



Niet volgens de conventies
Dit ijzersterke regiedebuut van Dito Montiel (en overigens geproduceerd door o.a. Trudie Styler, die ook de productie vanLock, Stock and Two Smoking Barrels voor haar rekening nam) bevat veel autobiografische elementen; zo zijn de locaties waar de film is opgenomen de echte locaties waar Montiel opgroeide. Maar hij heeft ook veel fictieve vrijheid genomen. Omdat hij weinig filmische basiskennis had, gebruikt hij onconventionele middelen als personages die rechtstreeks in de camera praten en voice-overs die op een originele manier gebruikt worden. Zo is er een scène waarin je eerst hoort wat de personages denken en vervolgens wat ze daadwerkelijk zeggen. Het gesprek is weinig zeggend, het gaat juist om wat ze niet zeggen.



Een zeer geslaagd debuut
Misschien is het juist het gebrek aan ervaring dat deze film anders maakt. De film switcht heen en weer tussen het heden en het verleden, maar ook de flashbacks zijn niet standaard. Montiel maakt geen gebruik van de gebruikelijke conventies en dat maakt deze film origineel. Ook de acteerprestaties en de chemie tussen de acteurs is erg sterk.
Al met al is dit een zeer sterk regiedebuut, een echte brok-in-de-keel film die lang in je hoofd blijft spoken.




Label: Paradiso Filmed Entertainment Releasedatum: 25 oktober 2007 Kijkwijzer: Waardering film: