DVD: Dennis P.

Lars (detulp050)
Nederland is nou niet echt hét land waar je een spectaculaire roof verwacht. Heel Nederland stond dan ook op zijn kop toen in 2001 bekend werd dat een medewerker van het beroemde Gassan Diamonds, Dennis, een magnetronbox vol met diamanten wist te ontvreemden uit het gebouw van zijn werkgever. Het nieuws dat de rover zich een jaar later vrijwillig aangaf bij de politie had een bijna even grote impact als de roof zelf. Hij werd veroordeeld en kwam vier jaar later weer vrij. Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries schreven een biografie over het leven van Dennis P. en diens roof. Dat boek was aanleiding voor Pieter Kuijpers (Van God Los) om de diamantroof en de vlucht van Dennis P. te verfilmen. Het verhaal werd wat herschreven en qua motieven werd er wat gekunsteld, maar de basis blijft dicht bij de realiteit. De film, met de logische titel Dennis P., is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Dennis Polzer (Edo Brunner), zoals onze rover in de film heet, leidt een kaal bestaan. Na een mislukt handeltje in diamanten en een gokverslaving zit de dikke dertiger volkomen aan de grond. Hij woont weer bij zijn ouders en heeft nog maar kort een baantje bij de grootste diamantair van Europa. Vanwege zijn schulden moet hij het elke maand stellen met een beperkt budget en daar is hij goed ziek van. Dennis ontdekt echter dat het beveiligingssysteem van zijn werkgever zo lek als een mandje is, en elke keer dat hij geld nodig heeft neemt hij wat steentjes mee naar huis. Hij verkoopt ze aan een heler en zo kan hij toch nog een beetje genieten van het leven. Als hij op een avond besluit zijn pas 'verdiende' centen mee te nemen naar een wel erg intieme stripclub, raakt hij al snel verliefd op hoertje Tiffany (Nadja Hüpscher). Hij verleidt haar met dure juwelen en exclusieve uitstapjes, maar het gaat hem niet om de seks. Hij is een eenzame man en hoopt met zijn geld liefde te kunnen kopen. Tiffany heeft maar één wens: emigreren naar Mexico. Dennis denkt haar liefde definitief te winnen door dit voor haar te realiseren, maar daar heeft hij geld voor nodig. Veel geld. Hij besluit dé roof van de eeuw te plegen en begint met Tiffany een nieuw leven. Het wordt echter niet het leven dat hij zich van te voren had voorgesteld.



Kan Dennis Tiffany voor zich winnen of doet ze het alleen maar voor het geld? En kan Dennis uit handen van de politie blijven? Het antwoord kennen we grotendeels al uit de kranten, maar over motieven en details werd maar weinig geschreven. In de film Dennis P. zien we (een deel van) van het levensverhaal van een eenzame man die met een roof hoopt de vrouw van zijn leven voor zich te winnen. De makers hebben daarbij bewust gekozen om de film een komische en dramatische invulling te geven. Het verhaal leent zich namelijk uitstekend voor grappige situaties, maar door het trieste motief is er ook genoeg ruimte om medelijden te krijgen met Dennis. Qua casting is er in ieder geval goed werk verricht. Edo Brunner geeft met gemak gestalte aan de eenzame dikkerd die zich graag door het leven bluft, terwijl Nadja Hüpscher zeker de passende licht erotische en naïeve uitstraling heeft. Ook qua bijrollen is Dennis P. goed bezet: Willeke van Ammelrooy, John Leddy, Sjoerd Pleijsier, Mary-Lou van Steenis en Edwin de Vries spelen alleen een kleine rol in de film. Dennis P. weet te ontroeren en te vermaken, al verliest het verhaal wel wat vaart als Dennis en Tiffany de grens over zijn gestoken.



De dvd van Dennis P. bevat niet alleen de film, maar ook een aantal extra's. Zo kun je naast een paar (matige) deleted scenes ook kijken naar een paar interviews met de castleden. Vooral hoofdrolspelers Edo Brunner en Nadja Hüpscher en regisseur Pieter Kuijpers geven een aardig beeld van hun rol in de film.

Dennis P. is een bijzonder verhaal over een bijzondere roof. Zowel de cast als de invulling van het verhaal zijn zeker de moeite waard, al verliest het geheel wat vaart in de tweede helft van de film. De extra's zijn wel aardig, maar er had best wat meer toegevoegd mogen worden over de echte Dennis P.


Label: RCV Releasedatum: 22 augustus 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: