Boek: Brigitta Sirny-Kampusch - Zonder Natascha

Chantal (rocha01)
Is het wel mogelijk om je voor te stellen hoe het moet zijn als je kind wordt ontvoerd en acht jaar lang uit je leven wordt weggerukt? Normaal zou je zeggen dat dat alleen mogelijk is indien je het zelf hebt meegemaakt. Echter, door het lezen van het boek Zonder Natascha van Brigitta Sirny-Kampusch krijg je een redelijk beeld van wat dit betekent voor iemand. Het verhaal van Brigitta, de moeder van misschien wel het bekendste ontvoerde meisje ter wereld, Natascha Kampusch, is enorm pakkend en maakt duidelijk hoe de moeder acht jaar lang in een hel geleefd heeft. Tussen hoop en vrees, levend op koffie en sigaretten, van de ene vage kaartlegger naar een volgende helderziende. Alles probeerde ze om meer informatie over haar ontvoerde dochter te krijgen. Niets mocht baten, het leidde er alleen maar toe dat haar leven meer en meer stil kwam te staan. Tot die ene dag, de dag waarop Natascha zelf wist te ontsnappen aan haar ontvoerder. Een dag om nooit te vergeten, maar ook een dag die weer een nieuwe, moeilijke fase inluidt in Brigitta's leven.

Natascha vertrekt op 2 maart 1998, als meisje van 10, met ruzie van huis. Ze heeft net een aanvaring met haar moeder gehad en ondanks dat deze altijd heeft gezegd dat je nooit boos van huis moet gaan, gebeurt dat deze ochtend wel. Een situatie die eens te meer aangeeft dat je inderdaad beter eerst de ruzie kunt uitpraten, want wie weet wat er verder gebeurt? Krijg je later nog wel de kans om het alsnog te doen? Dit lot treft Brigitta, als aan het eind van de dag duidelijk wordt dat Natascha niet thuis komt van school. Na rondvraag blijkt dat zij helemaal niet op school is geweest. Dit is het begin van een acht jaar durende nachtmerrie waarin Natascha's moeder belandt. Haar dochter is ontvoerd. Je hoort er wel over op televisie en van anderen, maar dat overkomt jou niet denk je dan. Hoe fout kan deze aanname zijn?

Acht jaar lang grijpt Brigitta alles aan om meer te weten te komen over het hoe en waarom van de ontvoering van Natascha. Dit alles zonder al te veel succes. Het houdt haar wel op de been en geeft haar steeds weer de kracht om door te gaan met haar zoektocht, maar het leidt verder niet tot een oplossing.

Het boek brengt niet alleen het verhaal over de zoektocht van Brigitta naar haar dochter, maar ook hoe zij in het hele proces ook als verdachte wordt gezien. Door allerlei 'valse' beschuldigingen van mensen heeft de politie een aanknopingspunt om haar leven onder de loep te nemen en zich af te vragen of zij misschien een aandeel heeft gehad in de ontvoering van haar dochter. Tot op de dag van vandaag probeert Brigitta deze beschuldigingen te weerleggen.


Natascha Kampusch


De manier waarop Sirny haar verhaal opschrijft is erg pakkend. Met korte, staccato zinnen weet ze de lezer te betrekken in haar leven. De wanhoop en het verdriet zijn bij het lezen van elke zin voelbaar. Het boek eindigt ook niet, zoals je zou verwachten, bij de ontsnapping en thuiskomst van Natascha, maar gaat verder. Brigitta beschrijft aan het eind hoe het leven verder gaat, na acht jaar zonder Natascha. Zij weet zeer pakkend te omschrijven hoe moeilijk het is samen weer een leven op te bouwen als je beiden acht jaar lang een geheel eigen leven hebt geleid. De één continu zoekend, de ander continu hopend op ontdekking of ontsnappingsmogelijkheden. Hoe pak je je leven met je dochter op als die ineens van tien jaar oud naar achttien jaar oud springt en je de tussenliggende jaren niet hebt meegemaakt? Dit alles wordt op een zeer indringende en emotionele wijze beschrijven door Sirny.

Het boek is niet bedoeld om de zaak op te lossen als je praat in termen van schuldigen en betrokkenen. De enige die daar misschien echt antwoord op kan geven, is Natascha zelf. Het is vooral het verhaal van een moeder die de ergste nachtmerrie doormaakt die een moeder zich maar voor kan stellen. Brigitta Sirny-Kampusch slaagt erin dit op zeer goede wijze te doen. Een boek dat zeker op dit moment, met de zaak rond de vermiste Madeleine McCann, weer heel actueel is.


Uitgever: Uitgeverij Arena ISBN: 9069749211 Pagina's: 222
Waardering: