DVD: Deliver Us From Evil

Jelle Schot (JelleS)
Al decennia lang gaan geruchten over ongebruikelijke relaties tussen geestelijken en jonge kinderen de wereld over. Maar nog nooit was er zo overduidelijk bewijs voor jarenlang misbruik, verkrachtingen en de verdoezelingen van deze feiten door een kerkelijk instituut als de documentaire Deliver Us From Evil uit 2006. Priester Oliver O'Grady 'biecht' zijn misdaden openlijk voor de camera op, alsof hij bij zijn God in het reine probeert te komen.




Ontluisterende onthullingen
Schokkend is de kalme wijze waarop hij verteld over de gruwelijke verkrachtingen van kleine kinderen (zelfs een baby van negen maanden oud), maar nog angstaanjagender is de manier waarop de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk van alle gruwelen wist en gewoonweg 'father Ollie' naar een ander dorp verplaatste. Het imago van de kerk en de carrière van de leiders ging boven de tientallen slachtoffers van de zo ogenschijnlijke lieve, zorgzame man.

De documentaire toont vooral interviews met de slachtoffers en de dader, maar tegen het einde komt ook de doofpot aan het licht. Beelden van de rechtzaak laten aartsbisschop Mahoney aan het woord, die zich ondanks de overweldigende bewijzen en bekentenis van het monster zelf nog steeds van de domme houdt.




Regisseuse Amy Berg laat de subtiliteit in het laatste half uur een beetje varen en begint net zoals de hoes van de dvd te schreeuwen met gigantische cijfers die niet te bewijzen zijn. Zonde, want de persoonlijke verhalen en de bekentenis van O'Grady bezitten genoeg overtuigingskracht om je al snel verbijsterd achter te laten. Vooral het beeld van de vader van één van de slachtoffers die zo vol woede en schuldgevoel dat hij elk moment zichzelf van het leven kan beroven, is iets om niet snel te vergeten.


Label: RCV Releasedatum: 23 augustus 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t