Boek: William Lashner - De verliezers

Patrick (maduropa)
SubheaderVictor Carl is advocaat en verdient dar er een redelijke boterham mee. Als zijn assistente de reeds voor moord veroordeelde François Dubé wilt helpen om een nieuwe zaak te starten, stemt Victor uiteindelijk toe. Wel zal het François tienduizend dollar gaan kosten en dat is alleen nog maar om te kijken of er een nieuwe zaak gestart kan worden. Victor duikt er toch verder in en ontmoet de vorige advocaat, Whitney Robinson. Er was slechts één "getuige" maar die is intussen om het leven gekomen bij een drugsdeal. Op het einde van het gesprek geeft Whitney Robinson , Whit voor vrienden, nog een tip voor zijn zere kies, namelijk tandarts Robert Pfeffer, een echte wonderdokter. Als Victor Carl uiteindelijk aanklopt bij deze dokter Bob zorgt deze er niet alleen voor dat de tandproblemen verleden tijd zijn. Dr. Bob heeft namelijk een eigen, nogal onorthodoxe, methode om alles wat hij ziet dat niet in orde is te herstellen.

Voorbeelden
William Lashner is goed bekend met het wereldje van de advocaten in Amerika, hij is zelf advocaat geweest in Philadelphia. Tijdens zijn studie begon hij al met schrijven, maar eerst ging hij verder de advocatuur in. Schrijven bleef voor hem belangrijk dus volgde hij een "Workshop' Writing" aan de Universiteit van Iowa. Mede door het lezen van zijn favoriete auteur Raymond Chandler besloot hij toch verder te gaan met het schrijven. Omdat hij geen ervaring had als detective besloot hij van zijn hoofdpersoon een advocaat te maken. Maar niet een advocaat zoals zijn grote voorbeelden Clarence Darrow en Thurgood Marshall, mannen die altijd door en door integer waren en een sterke moraal hadden.

Reeks
Zelf is William Lashner ook advocaat dus hij kent het wereldje waarover hij schrijft zeer goed. Tevens lijkt het er op dat hij zijn bezoekjes aan de tandarts ook heeft opgetekend in dit boek. De vertelstijl is prettig, vanuit de ikfiguur en het lijkt een beetje de sfeer uit te ademen zoals in de zwart-wit films waar Philip Marlowe door Humphrey Bogart werd gespeeld. De stoïcijnse hoofdfiguur die het scenario en de details beschrijft voor de lezer waarbij hij zichzelf niet spaart. Zo denkt hij eerst aan zichzelf en dan pas aan anderen, iets wat je ook snel terugvindt in de reden dat hij de tienduizend dollar aanneemt van François Dubé. "We hoeven alleen maar te verschijnen en met een uitgestreken smoel de afwijzing van de rechter aan te horen." is wat Victor Carl erover verteld tegen zijn assistente. Als vijfde boek in een intussen al flink groeiende reeks, in Amerika verschijnt binnenkort het zevende deel, is dit zeker een onderhoudend boek wat mogelijk zelfs weer een nieuwe tvserie over een advocaat kan opleveren. Het is dus niet echt meer vernieuwend te noemen maar uitstekend geschikt voor de liefhebbers.

Uitgever: Uitgeverij AW Bruna ISBN: 9789022991411 Pagina's: 407
Waardering: