CD: New Years Day - My Dear

Chantal (rocha01)
New Years Day is een jonge groep (opgericht in 2005) die met het album My Dear zijn eerste cd uitbrengt. In de eerste jaren, voorafgaand aan de release van dit album, hebben zij zich vooral gericht op MySpace om zo meer bekendheid te genereren. Het zijn dit soort nieuwe bronnen die steeds meer worden benut door de jonge, aankomende bands. Pop-Punk, zo wordt hun muziek gecategoriseerd. Een classificatie die wel correct is. De cover van de cd ziet er fraai uit, misschien wat té rustig voor een eerste album, maar ach, op deze manier kun je met het hoesje in ieder geval niet fout gaan. Het is neutraal en naturel van opzet, wat niet gezegd kan worden van de muziek, zo blijkt na het beluisteren van de cd.

Variatie
Na het opzetten van de cd valt het na een paar nummers eigenlijk meteen al op dat er weinig variatie zit in de songs. Ze lijken allemaal erg op elkaar en als je de band niet echt kent, maakt dit dat je gevoelsmatig steeds nagenoeg dezelfde song aan het beluisteren bent. Het zijn vooral veel, vrij harde gitaarklanken die je toe worden geworpen. Vocaal is het ook niet echt vernieuwend en de stem van vocalist Ashley Costello is er niet eentje die je pakt en bij je blijft. Hij weet niet boven de muziek uit te stijgen en dat is jammer. Het zou de nummers kunnen ophalen. My dear, de song waarnaar de cd is vernoemd, is een aardig nummer. Ook I was rightkan ermee door. Met deze laatste won de band een MTVU voor de music-video.


New Years Day, optreden Las Cruces NM Tour 2007


Al met al een album met veel van hetzelfde en eentje die niet echt indruk maakt. Het eerste album doet de luisteraar niet in extase verlangen naar een volgende cd. Hopelijk heeft het te maken met het feit dat de band nog vrij jong is en nog niet zo lang samenwerkt. Groeien in de muziek zou hier erg welkom zijn. De tijd zal leren of dat ze dat kunnen bereiken. Een eventueel tweede album zou gebaat zijn bij wat meer variatie.


Label TVT Records Datum: 29 juni 2007 Waardering: