Boek: James Grady - Dolle Honden

Chantal (rocha01)
Ravens Castle is het geheime 'gekkenhuis' van de CIA. Het is een plek die voor de buitenwereld verborgen wordt gehouden; angstvallig of uit bescherming voor hen die er verblijven. Ravens is een afkorting voor Research and Verification Epidimiology Network Systems - de verklaring ervan is in geen enkel overheidsbestand terug te vinden. Vrij vertaald klinkt het als 'Vreselijke Enge Besmettelijke Dodelijke Ziekte'.

Het fort waarin Ravens zich huisvest is een ziekenhuis, of beter gezegd, een inrichting. De patiënten die de hoofdpersonages vormen in Dolle Honden zijn hier opgenomen vanwege hun, zoals zij zelf omschrijven, 'bijzondere omstandigheden'. Dat wil zoveel zeggen als dat zij toegang hadden tot zeer geheime informatie die hen vervolgens helemaal gek heeft gemaakt.

Ontspoord
Vijf voormalig geheim agenten zijn opgenomen in CIA's geheimste inrichting. Om hier te 'mogen' komen moet je voor de inlichtingendienst of veiligheidsdienst gewerkt hebben. Wat functie betreft is er geen eis: of je nu leidinggevende was, of analist, organisator of agent. Enige voorwaarde is wel dat je 'gek' bent geworden. De personages in Dolle Honden voldoen aan deze eis. Zij zijn erin geluisd; er wordt hen het vermoorden van hun psychiater aangerekend.

In het boek vertellen ze wat zij allemaal mee hebben gemaakt en hoe hun leven als veldagenten ze helemaal heeft 'doorgedraaid'. En nu, opgenomen in een inrichting, worden ze ook nog eens verantwoordelijk gehouden voor de moord op hun psychiater. Van top-geheim agenten zijn ze verworden tot dolle honden die op de vlucht zijn. Hun instinct maakt wel dat zij niet alleen vluchten, maar ondertussen ook op zoek zijn naar degene die hen erin heeft geluisd. Dit blijkt iemand te zijn uit het hart van de CIA.

Stijl
Dolle honden is een opmerkelijk geschreven boek. Je moet als lezer even wennen aan de stijl en het is soms moeilijk te volgen wie er aan het vertellen is. Toch zorgt de veelheid aan actie ervoor dat het wel boeiend genoeg is om door te zetten. Het boek is heel anders dan andere thrillers, mede juist door de manier van optekenen van de gebeurtenissen.

Het combineert de diverse tijdperken van de CIA: van Irak tot Al-Qaida, van Nigeria tot New York, van Vietnam tot Bosnië en Washington. Wat boeit in het boek is hoe Grady probeert te omschrijven dat de karakters dan wel 'gek' zijn, maar ook zo zijn als jij en ik; mensen die gezond verstand proberen te gebruiken om hun leven weer op orde te krijgen. Ze zijn op zoek naar liefde en veiligheid en wie is dat nu niet in dit leven? Om dit te vinden moeten zij slim zijn en proberen goed en kwaad van elkaar te scheiden.


James Grady


James Grady zal onder de mensen bekend zijn van zijn legendarische thriller Six Days of the Condor, dat is verfilmd met Robert Redford in de hoofdrol. Wil je bij blijven, surf dan eens naar zijn website: www.jamesgrady.net/


Uitgever: Luitingh ISBN: 9789024554232 Pagina's: 383
Waardering: