DVD: Alias 5

Lars (detulp050)
Het heeft lang geduurd, maar sinds enige tijd wordt de Amerikaanse serie Alias ook volledig in Nederland uitgezonden. Op een onmogelijk tijdstip en op een zender die nauwelijks kijkers trekt, kan Nederland de avonturen van CIA-spion Sydney Bristow in het derde en vierde seizoen volgen. Alias was in de Verenigde Staten behoorlijk populair, maar in Nederland was de serie alleen op dvd verkrijgbaar. Sinds kort is het vijfde en allerlaatste seizoen op dvd te koop.



De laatste aflevering van het vierde seizoen leek een mooie afsluiting te geven van dat specifieke seizoen. Totdat Vaugn in de laatste seconden plots aangaf niet te zijn wie Sydney dacht dat hij was. BAM! Een flinke vrachtwagen boort zich in de zijkant van de wagen en daar is de aftiteling. Daar zit je dan als kijker. Een groot vraagteken boven je hoofd en de kennis dat het maanden gaat duren voordat je te weten komt hoe het met de twee af zal lopen. In het vijfde seizoen komen er een hoop antwoorden, maar worden er nog meer vragen opgeroepen.



Opvallend anders aan het vijfde seizoen van Alias is de rol van Sydney Bristow. Door de zwangerschap van Jennifer Garner -en dus ook haar karakter Sydney- moesten de opnames soms worden stilgelegd, werd het seizoen verkort tot slechts 17 afleveringen én was niet langer elke aflevering doorspekt met Sydney. Haar spannende pakjes werden aan de wilgen gehangen, nieuwe karakters werden in de serie geďntroduceerd en ook oude bekenden traden meer op de voorgrond. Gelukkig trok de serie halverwege het seizoen weer bij. Sydney werd moeder en trad weer vaker op de voorgrond. Richting het einde van het seizoen lijkt de echte Aliassfeer weer helemaal terug te zijn en bevat de serie weer genoeg spannende momenten. Het originele einde zal menig fan verrassen en het is dan ook echt jammer dat de serie na vijf seizoenen al is afgelopen. Aan de andere kant is uit dit vijfde seizoen wel gebleken dat de introductie van veel nieuwe karakters de serie niet echt goed doet. De wat algemene verhaallijnen aan het begin van het seizoen lijken in zekere zin makkelijk inwisselbaar voor andere soortgelijke series. Gelukkig dat de schrijvers de juiste 'spirit' op tijd hebben weten terug te krijgen om ook van het vijfde seizoen een daverend succes te maken.



Daarnaast verwacht je dat er gedurende het hele seizoen richting een einde wordt toegewerkt, maar dat is zeker niet het geval. Zeker in het begin van het seizoen lijken de afleveringen helemaal op zichzelf te staan en is er maar weinig van een rode draad te bespeuren. Voor de liefhebbers van een knallend einde zal de afsluiter van Alias wellicht tegenvallen. Tuurlijk, er zitten wat onthullingen in de laatste afleveringen en voor bepaalde karakters is het einde nabij, maar toch blijf je als fan met een beetje een leeg gevoel achter. In het karakter van de serie zou je denken dat er toch een paar mysteries over zouden blijven na de slotminuten, maar de schrijvers hebben besloten om alles uit de doeken te doen. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen verwachtingen van het slot van de geweldige serie Alias, dus logisch dat er ook teleurstellingen zullen zijn.



Het allerlaatste seizoen van Alias is niet te vergelijken met de vier voorgaande. Gelukkig bevat ook deze box, met de 17 afleveringen van het vijfde seizoen, weer een flinke hoeveelheid extra materiaal. Op de eerste drie disks zijn bij een paar afleveringen commentaartracks toegevoegd, ingesproken door acteurs en schrijvers van de serie. Het is erg interessant om te kijken hoe zij tegen bepaalde aspecten van de serie aankijken. Op de vijfde disk is in totaal nog iets meer dan een half uur aan materiaal te vinden. Zo bevat de schijf een korte feature over Rambaldi en de rol die deze fictieve historische figuur in de serie speelde. Ook kun je kijken naar de introductie van een nieuw karakter in de serie, een paar bloopers en een special over de in de serie gebruikte muziek. Tot slot bevat de disk een korte feature ter gelegenheid van de 100e aflevering van Alias, waarin er aandacht is voor de opnames van die specifieke aflevering en een aantal korte interviews met de cast. De release is qua beeld en geluid perfect.

Voor de fans Alias is deze release leuk en vervelend tegelijk. Het is natuurlijk geweldig dat dit laatste seizoen een geweldige release heeft gekregen, maar de wetenschap dat het het allerlaatste seizoen is, is bedroevend. Alhoewel ook dit vijfde seizoen pittig geprijsd is (adviesprijs rond de 45 euro), is het zeker de aanschaf waard.


Label: Buena Vista Releasedatum: 29 april 2007 Kijkwijzer: Waardering serie: Waardering extra's: