CD: Elvira Nikolaisen - Quiet Exit

Eline (Numbie)
In Scandinavië zijn ze de afgelopen jaren met een muzikale inhaalslag bezig. Steeds meer bandjes en singer-songwriters durven de oversteek te maken naar de andere kant van de Oostzee. Voor sommigen pakt dit uitstekend uit. Kijk bijvoorbeeld naar een Maria Mena, die met haar laatste album meer succes hier behaalde dan in haar thuisland Noorwegen. Elvira Nikolaisen treedt nu in haar voetsporen. Afgelopen vrijdagavond (18 mei) stond ze al in de kleine zaal van Paradiso. En met haar debuutalbum Quiet Exit hoopt ze internationaal evenveel succes te boeken als haar landgenote.


All In The Family
Nikolaisen komt uit een grote muzikale familie. Haar ene broer is de frontman van Noorse punkband Silver en haar andere broer en zus spelen in de band Serena Maneesh. Nu is dan als laatste de oudste telg van de familie aan de beurt om door te breken. In Noorwegen is dat haar inmiddels al lang en breed gelukt. Haar debuutsingle Love I Can't Defend scoorde ze in haar thuisland eind 2005 al een grote hit. Ook haar tweede single Egypt Song deed het in het hoge noorden erg goed. Of we in het iets zuidelijker deel van Europa ook gaan warmlopen voor Nikolaisens fragiele popliedjes is nog maar de vraag.


Koel
Quiet Exit opent met het catchy Love I Can't Defend. Een lichtvoetig popliedje over liefde waarin ze zichzelf verloren heeft. Waar hebben we dat ook al weer eerder gehoord? Bij die andere frêle Noorse: Maria Mena. En tegelijkertijd doet ze denken aan die andere pianodame. Je zou haar haast de Norah Jones van het koele Noorwegen kunnen noemen. Waar Jones's stem echter warm en zwoel klinkt, is die van Nikolaisen fragiel en een beetje hees. Bovendien heeft ook haar muziek niet dezelfde warmte. De titelsong is een goed voorbeeld hiervan. Ze poogt enigszins folky over te komen, maar door haar stem klinkt het al gauw als een iets te rustig kabbelend riviertje. Zelfs wanneer ze op Troops een voor haar doen hoger tempo inzet, weet ze je niet te pakken. Alsof ze van binnen maar niet warm wil worden.

Quiet Entrance/Exit
Nikolaisen heeft met haar debuutalbum een plaat afgeleverd met liedjes die op geen enkel moment er boven uit willen springen. De nummers sluiten allemaal te perfect op elkaar aan, waardoor je aan het einde van het album geen idee meer hebt welke liedjes er precies op stonden. Nikolaisen doet het wel erg kalm aan op dit album. Zelfs zo rustig dat het domweg saai wordt. En zo quiet als ze binnenkwam, zo quiet zal haar aftocht naar Noorwegen zijn.


Label: Red Ink (Sony BMG) Releasedatum: 19 mei 2007
Waardering: