Concert: Snow Patrol - HMH

Joost Melis (Pink_Floyd)
Daar hadden de Snow Patrol fans wel even geluk zeg. Dan heb je een kaartje voor het geheel uitverkochte concert in de HMH, breekt de drummer Jonny Quinn zijn arm bij het snowboarden in de Alpen! Geheel in de bandsfeer is hij door een 'snow patrol' afgevoerd. Consequentie is wel dat hij niet mee kan op de Europese tour van de band die afgelopen jaar al in een uitverkocht Vredenburg en een uitgepuilde Grolsch-tent op Lowlands speelde. Gelukkig werd een waardige vervanger gevonden in de persoon van Graham Hopkins, voormalig percussiemepper bij Therapy? en The Cranberries.


Over het voorprogramma mocht ook niet echt geklaagd worden: Scott Matthews, veelbelovend singer-songwriter uit Wolverhampton, verzorgde de muzikale proloog in de volgepakte bierhal. Zijn debuutalbum Passing Stranger gooide hoge ogen en met rustige nummers als Elusive en Passing Stranger zelf. Hij was een geschikte voorganger van Snow Patrol.

Iets na 21.00 uur was het tijd voor de hoofdact. Ooit stond de band hier al in het voorprogramma van de Pixies. Toen was de band nog niet echt bekend en ging er van alles muzikaal mis, drummer Quinn trapte bijvoorbeeld zijn voet door zijn bassdrum heen. Dit keer was het echter een heel ander verhaal, op wat kleine dingen na ging alles naar wens.

De van oorsprong Ierse band heeft een succesvolle tijd achter de rug en is na vier albums uitgegroeid tot een alom bejubelde groep. De grote doorbraak werd in gang gezet door het album Final Straw, welke goed vertegenwoordigd was in de setlist. Spitting Games, Chocolate, Grazed Knees, Somewhere A Clock Is Ticking en Gleaming Auction werden onder andere ten gehore gebracht en werden door het publiek omarmd.
Na het uitbrengen van het laatste studio-album (Eyes Open) werd Snow Patrol nog meer gehypt dan voorheen en groeide hiermee tegelijk uit tot een mainstream en radiovriendelijke band. Aan de ene kant erg jammer dat de groep zijn indie-charmes hiermee verloor en nog alleen maar in grotere zalen te zien is, maar aan de andere kant heeft iedereen natuurlijk het recht om te genieten van hun aanstekelijke geluid.


In tegenstelling tot het optreden in Vredenburg was het geluid in de HMH wel goed afgesteld en golfden de instrumentale klanken en de zang van frontman Gary Lightbody helder de zaal door. Alleen de hoge noten van het keyboard stonden wat hard en vlak afgesteld. Drummer Hopkins pikte de nummers goed op, wat knap is na een klein weekje oefenen.
Snow Patrol moet je eigenlijk live horen, op cd missen ze wat passie en energie. Dit wordt op het podium meer dan goed gemaakt en er wordt weer echt gerockt, distortion aan, volume knop open en gassen maar. Dit trekt het geheel wat verder van het hedendaagse commerciële imago vandaan.

De setlist voldeed aan de verwachtingen en stond vol met hitpotenties, airplaykanonnen en ballades die het publiek wisten te raken. Run, Chasing Cars en You're All I Have werden gretig meegezongen en bij de korte toegift gooide de band er qua volume en gretigheid nog wat bovenop. Goed concert en goed nieuws voor de fans: ze komen deze zomer terug!


Snow Patrol HMH datum: 5 februari 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!