Boek: Jeannette Angell - Callgirl

Phedre77
Jeannette Angell was drie jaar lang een callgirl in Boston. Voor 200 dollar per uur bezocht ze mannen en vervulde ze hun wensen. Callgirl is Angells vijfde boek, maar waren haar eerste boeken historische romans of hedendaagse drama's, dit boek is het waargebeurde relaas van de jaren die ze als prostituee werkte, naast haar normale leven als gastdocent aan een universiteit.

Op Angells website staat dat ze dit boek schreef na het horen van een hoerengeintje te veel. Ze was de vooroordelen over het prostituee-zijn zat en besloot haar mond open te doen (no pun intended). Dit pocketje is niet erg dik, maar staat vol met minilettertjes, waardoor het lezen niet erg opschiet. Toegegeven, het leest best lekker door, maar dat is meer te danken aan mijn talent voor scannen en mijn gebrek aan schuldgevoel bij het overslaan van saaie stukken tekst. Dit boek had zo leuk kunnen zijn en ergens WIL ik het leuk vinden, maar het is het gewoon niet. De auteur heeft niet helemaal bedacht over welk onderwerp ze het wil hebben, of houdt zich niet aan haar plannen. Ze heeft het over een heleboel onderwerpen tegelijk en dwaalt enorm vaak van de rode draad af. Ze heeft echt wel interessante dingen te vertellen, maar door die chaos van onderwerpen, brengt ze niet één onderwerp tot een bevredigend einde. Als je eenmaal gewend bent aan haar neiging tot afdwalen, hoop je steeds vaker dat ze na een paar bladzijden weer terug gaat naar het vorige onderwerp, zodat je krijgt te lezen wat daar nu eigenlijk gebeurd is, maar die hoop wordt vakkundig de grond ingetrapt door het plotselinge opstarten van de volgende dag, waar weer nieuwe dingen gebeuren. Regelmatig heb ik terug gebladerd om te controleren of ik niet ergens een afsluiting had gemist, maar die blijken er gewoon niet echt te zijn.

Jeannette (Jen in het boek) heeft de doctorstitel in sociale antropologie en is gastdocent. Nadat haar voormalige vriendje Peter haar verlaat en haar spaarrekening voor het gemak even plundert, zit Jen in de geldproblemen. Ze verdient niet zo heel veel met haar gastdocentschap en heeft ineens schulden. Ze maakt een lijstje van mogelijke oplossingen en streept al snel wat belachelijke opties door, zoals een per direct te aanvaarden baan in een boekhandel (geen optie, want te laag loon, misschien moet ik mijn eigen boekhandelbaan ook maar eens heroverwegen?). Op de een of andere manier is het worden van een callgirl de enige optie om uit de schulden te geraken. Dus ze belt een nummer uit de krant en belandt in de stal van Peach, de 'madame'. Jen neemt de werknaam Tia aan en gaat aan de slag. Het bevalt haar uitstekend, ze heeft geen enkel probleem om haar lichaam voor geld aan wildvreemden te geven en ze vindt het hoogstens wat vervelend dat een paar van haar cliënten in wijken wonen waar je niet makkelijk kunt parkeren. Ik vat de rest van het verhaal even samen door te vertellen dat ze wat vreemde gevalletjes bespreekt die ze als Tia meemaakt en de moeilijkheden die ze als Jen heeft met de rest van haar leven. De geweldige anti-climax komt als ze eindelijk op bladzijde 246 vertelt dat "de ramp zich voltrok". Dit blijkt te gaan om een cliënt die haar rare vragen stelt bij de ontmoeting waarna ze direct in de gaten heeft dat het een agent betreft. Ze wordt niet opgepakt, omdat ze op tijd door had dat ze met agenten had te maken en kan rustig naar huis rijden. Daar, dat was de ramp. Spannend hè? Hierna stopt ze met haar werk als callgirl, wordt ze meer gevraagd als gastdocent en vindt ze een man, die haar verleden accepteert en met haar trouwt. Ze leefden nog lang en gelukkig.

Jammer, want ik vind dit onderwerp dermate boeiend dat ik het boek graag positief had beoordeeld. Het gebrek aan lijn en sfeer in het boek verhindert dat. Ik snap dat ze wil vertellen wat het inhoudt om prostituee te zijn en dat het helemaal niet zo heel erg fout is, maar dit is voor mij zeker geen 'eye-opener'.


Uitgever: Muntinga Pockets ISBN: 978 90 417 6182 8 Pagina's: 265
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!