DVD: Mutiny on the Bounty

Noud de Greef (gr8w8)
"Zeg jongens, op een eiland ergens ver weg, groeit een soort broodboom die al onze voedselproblemen kan oplossen. Zullen we er eens een schip op af sturen om een paar exemplaren van die plant te halen en te kijken of we 'm ook op een van onze plantages kunnen laten groeien en bloeien?" Fijn plan! Kapitein Bligh glom, alsof hij het zelf verzonnen had. Iets in die geest was de opdracht die hij als kapitein van de HMS Bounty kreeg. In 1787 ging het schip op weg naar Tahiti om van daaruit een lading planten naar Jamaica te brengen. De feiten verder zijn dat er een muiterij uitbrak aan boord en de Bounty voor de kust van het eilandje Pitcairn na een brand aan boord is gezonken.

Dat verhaal is al voor deze versie uit 1962 verfilmd in 1916 (Australië) en 1935 (Hollywood). In 1984 is er een versie gemaakt met Mel Gibson en Anthony Hopkins als vervangers voor Marlon Brando en Trevor Howard in deze besproken versie. Dat geeft al aan dat het verhaal heel wat mensen tot de verbeelding spreekt. Wat er nu echt precies gebeurd is, zal altijd wel een raadsel blijven. Ook in deze filmversie op naam van Lewis Milestone wordt de schuld lekker rechttoe rechtaan in de schoenen van een bullebak als kapitein geschoven. Een heerlijk geromantiseerd plot dat oude films vaak zo lekker maakt om naar te kijken. Voorspelbaar? Ach, sommige films verdienen het om vaker gekeken te worden en dan is de afloop ook al bekend. Mutiny on the Bounty verdiende het zelfs om opnieuw op DVD gezet te worden.

De kritiek bij het uitkomen van de film was niet mals, al was het allemaal wat vooringenomen. MGM die een klassieker opnieuw ging maken met Brando in plaats van Clark Gable. Schande! Dat er daarna hier en daar nog wat misging tijdens de productie van het epos, was natuurlijk olie op het vuur. Zo zie je maar, Mr Farbers zoals in Lady in the Water zijn niet uniek voor alleen deze tijd. Gevolg was wel dat de film geen soepele start maakte. Of dat nu wel of niet terecht is? Je kan de gok nemen om even naar onder te scrollen voor het aantal sterren en vertrouwen op zo’n zure reviewer of gewoon verder lezen en je eigen mening vormen.


Natuurlijk is de film wat gedateerd, maar het blijft vakwerk. Het is zo nu en dan wellicht wat langdradig vergeleken met de snelle shotwisselingen van vandaag, maar aan de andere kant betekent dat ook dat de kracht ergens anders vandaan moet komen. Het geluid bijvoorbeeld. De dialogen klinken soms ietwat hol, maar dat draagt natuurlijk wel bij aan de sfeer. Vergelijk het met de wedergeboorte van elpees in plaats van de loepzuivere CD. Het heeft gewoon wat en hoort gewoon bij een échte film. Net zoals de muziek, waarvoor dan toch ook de achterste twee boxen van de 5.1 gebruikt worden. Net dat tikje extra. De beeldkwaliteit is ook meer dan top, toch wel een punt van aandacht bij zo'n oudere film. Er valt dan ook wel wat naar te kijken, aangezien het grootste deel van het verhaal zich afspeelt op de speciaal voor de film nagebouwde Bounty op zee en rond de tropische wateren van Tahiti en uiteraard ook de scènes op het eiland zelf.

Let wel, de film is natuurlijk wel gedateerd qua vertelwijze. De personages worden braaf geïntroduceerd en op enkele momenten komt er zelfs een derde verteller die de gedachten van een van de personages laat horen om het verhaal wat duidelijker te maken. Eigenlijk totaal overbodig, maar je zou het toch maar net gemist hebben bij het pakken van wat popcorn in de Drive-Inn bioscoop. Klein detail, ook op de DVD zijn de zogenaamde "overture", "intermission" en "entr'acte" gewoon aanwezig. Het is wel lekker hoor, Brando die met een flink accent wijze woorden uitspuwt, hoe het verhaal volgens strakke regels ontspint – over voorspelbaar gesproken – en dan toch gewoon een film die je blijft boeien. Wellicht juist door die regels, waarvoor uitgebreid de tijd wordt genomen. Ieder zijn vak en gun die mensen ook de ruimte om dat eens te etaleren. Van mij kan een revival van dit ouderwetse handwerk niet snel genoeg komen. Liever weer eens wat films met een verhaal in plaats van een plot. Anders keken we wel Mutiny on the Bounty re-enacted by Bunnies in 30 seconds. .


Deze versie is voorzien van vele extra’s, sommige met wat overlap. Op de eerste disc die het eerste deel van de film bevat (ietwat lastig dus, omdat je halverwege de film even de schijfjes moet verwisselen), staat de proloog en de epiloog. Deze duren enkele minuten en geven geheel volgens de verwachting een extra introductie en ietwat belerend nawoord. Verder staat er een lekker ouderwets promotiefilmpje over de wereldtentoonstelling van 1964 op. Leukste hieraan zijn de vergelijkingen tussen stukken uit de film en hoe het waarschijnlijk echt gebeurd is. Verder staat er een lekker trots filmpje op over de constructie van de Bounty en de reis naar St Petersburg in Florida, de brandende boot in de film was dus toch nep! Dat daar opnames van zijn, geeft wel aan hoe bijzonder het hele project was. Op de tweede schijf staan twee featurettes van bijna een half uur elk voor de liefhebber. Leuk om te kijken als er even alleen een herhaling is op Discovery. De ene laat beelden zien die gemaakt zijn tijdens de bouw en de reis naar Tahiti, de ander gaat over het onderhoud van het schip. Ook hier is de Amerikaanse trots goed te merken. Al met al dus wel extra’s die de moeite waard zijn, vanwege de tijdsduur en authenticiteit. Alsof ze indertijd wisten dat er zoiets als DVD's zou komen.

Label: Warner Bros Releasedatum: 10 januari 2007
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!