Film: Catch a Fire

Jeroen (SamuelofSEK)

De Australische Phillip Noyce is misschien niet één van de bekendste regisseurs, maar heeft zeker degelijke films op zijn palmares staan. Denk aan Dead Calm met Nicole Kidman, en Patriot Games en Clear and Present Danger met Harrison Ford als CIA agent Jack Ryan. Zijn nieuwste film Catch a Fire vertelt het verhaal van de Zuid-Afrikaanse ANC activist Patrick Chamusso.


Catch a Fire is geschoten op locatie in Zuid-Afrika en Mozambique. Veel van de acteurs en actrices in de film zijn dan ook van Afrikaanse afkomst en veelal onbekend. De twee hoofdrollen worden echter wel gespeeld door bekende acteurs. Tim Robbins en Derek Luke zijn de bekende namen die het publiek naar de bioscoop moeten krijgen. Tim Robbins heeft zijn sporen uiteraard al veelvuldig verdiend in films als The Player en The Shawshank Redemption; Derek Luke ken je misschien uit Antwone Fisher of het niet al te beste Biker Boyz.

Het idee van de film ontstond door een gesprek twintig jaar geleden tussen Shawn Slovo, de scenarioschrijver van Catch a Fire, en haar vader Joe Slovo, vroeger hoofd van de militaire beweging van het ANC en later één van de ministers in Nelson Mandela's eerste kabinet. Joe vertelde zijn dochter dat als ze ooit een verhaal wil schrijven over de militaire acties van het ANC tegen de Apartheid, dan moet ze het verhaal vertellen van één van de helden van het ANC, Patrick Chamusso. In 1991 werd Patrick Chamusso vrijgelaten van Robbeneiland, waarna Joe Slovo het mogelijk maakte voor zijn dochter om uitgebreid met Patrick te praten over zijn levensverhaal. Het zijn deze gesprekken die de basis vormen van Catch a Fire.


Patrick Chamusso (Derek Luke) is begin jaren tachtig een medewerker van de Secunda Oil Refinery, de grootste olieraffinaderij ter wereld waar ze kolen omzetten in olie. Hij houdt zich perfect aan alle regeltjes, doet wat hem is opgedragen en houdt zich compleet afzijdig van elke vorm van politiek. Alles verandert echter op het moment dat de olieraffinaderij wordt gesaboteerd en Patrick onder verdenking komt te staan. Hij geeft een onjuist alibi op en weigert de waarheid te vertellen om het huwelijk met zijn vrouw niet in gevaar te brengen. De politie, aangevoerd door Nic Vos (Tim Robbins), raakt steeds meer overtuigd van de schuld van Patrick en schuwt geen enkele methode om hun waarheid naar boven te krijgen. Vanaf dat moment kan Patrick zich niet meer afzijdig houden van de problemen in zijn land.


Catch a Fire is één van de betere films van regisseur Noyce. De film richt zich voornamelijk op het hoofdpersonage en laat duidelijk zien wat de invloeden van de apartheid zijn op hem. Patrick dacht tevergeefs de problemen in zijn land te kunnen ontvluchten door zich nergens mee te bemoeien en te wachten op betere tijden. Er wordt vrij duidelijk getoond hoe Patrick langzaam maar zeker gebroken wordt door de politie en zich uiteindelijk aansluit bij het terrorisme van de ANC. De apartheid en de daar bijbehorende gevolgen zijn in deze film dan ook meer ingezet als aanleiding tot de persoonlijke ontwikkelingen die Patrick en Nic doormaken, dan je misschien zou verwachten. Als je vooral geïnteresseerd bent in de apartheid dan zijn er zeker betere films op dat gebied. De sfeer in de film is goed neergezet en komt mede door het gebruik van Afrikaanse muziek, acteurs/actrices en locaties authentiek over. De acteerprestaties van Robbins en Luke zijn sterk. Vooral Luke komt geloofwaardig over als Patrick en zet met afstand zijn beste acteerprestatie tot nu toe neer. Robbins is een stuk minder opvallend, maar dat past dan ook een stuk beter bij de onderkoelde Nic Vos. Toch weet de film niet overal te overtuigen. Grootste minpunt is het laatste deel van de film. Waar in het begin en midden van de film weinig te klagen is, valt het einde wat tegen. Het gevoel dat het verhaal wat te snel wordt afgerond overheerst. Alsof ze uiteindelijk maar hebben besloten dat het zo wel lang genoeg duurde en dat er snel een einde aan geknoopt moest worden. Zonde, want Catch a Fire had een beter einde zeker verdiend.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 19 april 2007
Kijkwijzer: Waardering: