Evenement: 3-daagse minicruise Newcastle

Joost Melis (Pink_Floyd)
Sinterklaas liet zijn grote stoomboot afgelopen weekend weer ons kikkerlandje in manoeuvreren en om het evenwicht van grote boten in het land te bewaren vertrok er vrijdag vanaf IJmuiden een grote ferry van DFDS Seaways voor een driedaagse minicruise naar het Noord-Engelse Newcastle. FOK! was uitgenodigd om mee te gaan en verslag te doen van deze trip.
DFDS verzorgt meerdere cruise-reizen naar onder andere Engeland, Noorwegen en Denemarken. Voor EUR 65,- per persoon koop je normaal een ticket aan boord van één van hun luxueuze schepen naar Newcastle. In de weekenden betaal je echter meer, de prijs voor dit specifieke weekend zou uitkomen op meer dan 100 euro per persoon. De aankondiging van deze cruise ging onder het mom van een 3-daagse Christmas shopping cruise aangezien Newcastle al vanaf half november in het teken staat van kerstmis. Is de cruise de moeite waard, wat zijn de (verborgen) kosten en wat krijg je allemaal voor je geld? Je kunt het lezen in het volgende reisverslag:


Vrijdagmiddag voor het Centraal Station in Amsterdam werden de mensen die niet met eigen vervoer gingen door bussen van de maatschappij keurig op tijd opgehaald. Dit mag op zich ook wel omdat het kaartje naar IJmuiden EUR 7,50 per persoon kost. Maar qua logistiek begon het dus in ieder geval goed. Om 18.00 zou het schip vertrekken en we waren ruim op tijd aanwezig voor de check-in en paspoortcontrole. We werden vriendelijk ontvangen en konden aan de balie nog de benodigde vouchers voor het diner en ontbijt aanschaffen. Kosten hiervoor zijn EUR 74,- per persoon, waarvoor je dus tweemaal kan dineren en tweemaal ontbijten in één van de restaurants. Het reisgezelschap bestaat uit maximaal 1760 Nederlanders die vertrekken en Engelsen die dezelfde dag in Amsterdam zijn geweest (er wankelen dus ook enkele stonede jongeren door de paspoortcontrole heen) en dus met hun tweede dag bezig zijn. Driedaags is trouwens ietwat gechargeerd aangezien je de eerste dag om 18.00 vertrekt en de derde 'dag' om 9.30 's ochtends van de boot afstapt. Eigenlijk krijg je netto gezien dus twee nachten en een dag.


Het schip ziet er bij binnenkomst verzorgd uit en acht verschillende dekken moeten ervoor zorgen dat de passagiers een aangename tijd hebben. Om dit te bereiken heeft het schip twee grote restaurants, een disco, een casino, cafés, een zwembad, een sauna, een coffeecorner, een winkel en een bioscoop aan boord. Niet mis dus! Een indruk van het schip:
vind je hier


De hutten variëren van normaal tot commodore klasse, waarin je iets meer luxe en ruimte aantreft maar daar natuurlijk ook voor betaalt. Ook zijn er 'buiten'hutten met een raam. De standaardhutten zijn echter ook prima, ze hebben twee erg goede éénpersoonsbedden, een tafeltje, een radio, kapstokken en badkamer met toilet, wastafel en douche. De kraan voorziet je van normaal drinkwater en de douches zijn heerlijk warm. Het is er tevens overal schoon.

Via de algemene intercom in alle hutten en op de dekken worden de passagiers op de hoogte gehouden van dinertijden, reserveringsmogelijkheden en vertrek- en aankomsttijden. Als je honger hebt is het handig om meteen een plekje te reserveren bij de restaurants aangezien de plekken worden verdeeld over twee tijden. De eerste zit begint rond 18.00-18.30 en de tweede zit pas om 21.00-21.30. Op deze cruise was het Blue Riband restaurant de plek voor het diner, een grote ruimte voor het buffet en een kleinere ruimte voor de á la carte liefhebbers. Wij kozen voor het buffet en waren daar totaal niet ontevreden mee! Een paar voorbeelden van de keuze: zalm (gerookt en gestoomd), kreeft, gegrilde vis, scampi's, serranoham, beenham, thai beef curry, chilischotel, pasta's, couscousschotel, diverse salades, gepofte aardappels en voor de minder culinair ingestelden ook gewoon frietjes met mayo (wat dus nog verbazingwekkend veel werd gegeten, toch zonde van je EUR 28,50). Verder was er een toetjesbuffet met bavarois, taarten, koekjes en een ijscorner met diverse smaken en versieringen. De gekochte dinervoucher blijkt exclusief drank te zijn en voor een glas rode wijn betaal je vrij fors (EUR 5,50 tot bijna EUR 8,-), flessen vanaf ongeveer 30 euro. Een pint bier (dus een halve liter) koop je voor EUR 3,40. Het eten is erg lekker en het restaurant is sfeervol ingericht en de bediening is uiterst vriendelijk, het was vanwege de storm wel even wennen en balanceren met je volle bord.


Na het diner rest je de tijd om te shoppen, drinken of een filmpje te pakken. De bioscopen verzorgen een vrij recent aanbod en voor 7 euro zit je onderuit in een bioscoopstoel (voor 4 euro extra heb je er drank en een bak popcorn bij). De kroegen zitten eigenlijk vanaf het vertrek al vol en het enige nadeel is dat het erg rokerig is. Ook de winkels zijn populair, en met een breed assortiment van onder andere geurtjes, drank en speeltjes wordt de shopper ook op zijn wenken bediend.

De volgende ochtend arriveerden we na een uitgebreid ontbijt (van 'Full English' tot fruit, yoghurt, broodjes, muffins enzovoorts) precies op tijd in Newcastle. We werden met de bus naar het centrum van de stad gebracht (deze retourtickets zitten wel bij de prijs inbegrepen). Om 10.30 stonden we dus in de Noord-Engelse stad die naast het kerstmis-shoppen ook bekend staat om zijn architectuur en cultuur. De stad bezit onder andere een kathedraal en een interessant kasteeltje dat een prachtig uitzicht over de stad biedt. Verder zorgen de mooie bruggen over de rivier de Tyne voor een mooi plaatje en leent de boulevard zich uitstekend voor een verfrissende wandeling. Tevens kent Newcastle enkele mooie musea die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Het bekendste museum, het Baltic, ligt aan de Tyne en is erg de moeite waard, maar liefst zes verdiepingen met bekende en onbekende namen uit de moderne kunstwereld! Het levendige winkelgedeelte van de stad bevindt zich ook in het hart van de stad en is voornamelijk om Grey Street gesitueerd, 'shop till you drop' is hier het motto. Je kan de stad ook niet verlaten zonder even een pint Guinness of Lager gedronken te hebben in één van de vele lokale kroegen waar de Engelsen al weer om 11.00 's ochtends achter hun glazen zitten. Om 16.15 (Engelse tijd) vertrekt de laatste bus weer richting cruiseschip en kan je de avond van dineren, shoppen, drankje, filmpje nog eens herhalen mocht je nog budget over hebben!


Samengevat was het een leuke, lekkere en goedverzorgde cruise! De uiteindelijke prijs kan echter wel flink oplopen, zeker als je in het weekend gaat. Voor die prijs zou je ook kunnen vliegen en daadwerkelijk drie dagen in Newcastle kunnen vertoeven. Je mist dan echter wel het élan van het cruiseschip en twee nachtjes dobberen op zee. DFDS verzorgt ook nog een vierdaagse cruise naar Newcastle, Edinburgh en York waardoor je iets meer tijd hebt in de stad. Vooral geschikt voor groepen of bedrijfsuitjes, maar ook voor het gezin of de verliefde paartjes is dit een geschikte manier om er eens een weekend tussenuit te gaan.


Maatschappij: DFDS
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!




Speciaal voor de users van FOK! heeft DFDS een kortingsactie waarmee je vanaf slechts 49,- euro p.p. naar Newcastle kunt!

DFDS is jarig. Op 11 december 2006 bestaan we 140 jaar.
De JubileumCruise van DFDS Seaways is dé ideale mogelijkheid voor een
paar ontspannen dagen weg waarbij u een stedentrip en een cruisevakantie
combineert. U verblijft twee avonden aan boord van één onze luxe
‘zeekastelen’ en bent één dag in het verrassende Newcastle.

Natuurlijk, wie het over Engeland heeft zal niet direct aan Newcastle denken. Londen, wellicht Edinburgh, maar dan houdt het ook wel op. Een bezoek aan Newcastle zal de vooroordelen echter direct wegnemen. De Millennium Bridge is een opvallende bezienswaardigheid, de enorme Angel of the North ronduit imposant. En op winkel- en cultuurgebied is Newcastle nauwelijks te overtreffen. De mooiste stad van Engeland? Die beoordeling laten we liever aan u over.



Zie details over de reis, zoals programma, voorwaarden etc. etc. door op het plaatje hieronder te klikken:



Wil je meer informatie of direct gebruik maken van de korting op FOK!?

DFDS SEAWAYS
Afdeling Reserveringen
Tel. 0255 54 66 66
Boek via www.dfds.nl/feest (reiscode FK7W)
nlsales@dfdsseaways.nl

Bij telefonische boeking wordt 15,- euro reserveringskosten in rekening gebracht (Reiscode FK7)

De aanbieding geldt op boekingen tot 11 december voor reisdata tot 28 maart 2007.

Uitgave oktober 2006.
Alle informatie en tarieven zijn onder voorbehoud van omissies, wijzigingen en drukfouten.
ANVR voorwaarden zijn van toepassing.