DVD: El Septimo Dia

Erik (getikte_rik)
Dertig jaren van haat, één bloederige zondag. Dat is de ondertitel van de uit 2004 stammende Spaans/Franse productie El septimo dia van regisseur Carlos Saura (Carmen, Famenco). El septimo dia, met o.a. Victoria Abril, José Luis Gomez en José Garcia, is Spaans voor 'de zevende dag' en slaat terug op de bloederige zondag die in deze film centraal staat, de dag dat God sliep...


De film is gebaseerd op een waargebeurd incident uit 1992, en dat maakt de sfeer alleen maar naargeestiger. Deze sfeer is dan ook zeer goed neergezet door Carlos Saura, die enig Spaans 'chauvinisme' niet lijkt te schuwen. Zo is de film doorspekt met Spaanse gitaarmuziek, wordt de flamenco gedanst, en laat het prachtige camerawerk veel beelden van het uitgestrekte, zonovergoten Spaanse landschap zien. Het landschap met dor begroeide heuvels, dat dan weer wel. Want de 'sangre', het bloed, blijft kleven aan deze grimmige rolprent, die je anderhalf uur lang in een wurggreep houdt.

Het verhaal, dat uit zal monden in een slepende thriller, wordt verteld door de mooie Isabel Jimenez (Yohana Cobo), wier familie gebukt gaat onder een vete met de familie Fuentes. Wanneer haar oom wordt vermoord door Jeronimo Fuentes (Ramon Fontserè), die later zelf ook sterft, gaat Isabel op zoek naar de waarheid achter de vete.


Die zoektocht naar de waarheid suggereert een klassieke 'whodunnit', maar is eigenlijk zo complex van opzet, dat de verhaallijn niet helemaal duidelijk uit de verf komt. Zeker niet wanneer er tal van van dorpelingen voorbij komen. Kleurrijke bijrollen van de dorpsidioot, de sexy vrouw van de kastelein: ze hebben allen wel hun interessante verhaal, maar het duwt de vete tussen twee families een beetje naar de achtergrond. Daarbij kiest Saura er ook nog voor om niet specifiek één kant van het verhaal naar voren te lichten. De climax, die deze film in dit geval 'helaas' heeft, komt dan ook wel heel rauw op je dak vallen.

Niettemin heeft Carlos Saura met El septimo dia een prachtige, door en door Spaanse film gemaakt. Zelfs bij een tweede keer kijken blijft de film van begin tot eind onheilspellend, en kun je nog altijd nagenieten van de prachtig gekleurde beelden (16:9) die deze film rijk is. Ook van de muziek (Dolby 5.1), die in al haar onschuld ook de fraaie schoonheid van het Spaanse platteland weerspiegelt. Ondanks het waargebeurde verhaal staat deze mooie verfilming dan ook in geen geval in vergelijking met een matte woensdagavondfilm van RTL4. Ondanks, of beter gezegd: zelfs zonder de ontbrekende extra's een aanrader.


Label: Imagine Releasedatum: 23 oktober 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!