DVD: Amando A Maradona

Joost Melis (Pink_Floyd)
In de huidige wereld zijn er twee zaken waar de mensheid zich tegenwoordig echt nog druk om kan maken, religie en voetbal. In Zuid-Amerika staan deze zaken zelfs nog dichterbij elkaar dan in de rest van de wereld. Dio en Diez, god en nummer 10 zijn wel erg 'close'.
De vraag die de meeste discussie op doet laaien in dit werelddeel is "wie de beste voetballer aller tijden". Vergeet Johan Cruijff, de strijd gaat tussen Pelé en Maradona.


Over de laatste heeft Javier Vasquez een documentaire gemaakt waarin het wonderbaarlijke leven van Diego Armando centraal staat. Vasquez interviewde Maradona tweemaal ten tijde van zijn 'afkick'verblijf in Cuba en schiep een beeld over de afkomst, glorietijd en, laten we zeggen, ondergang van de voetballer. Middels het interview worden deze verschillende periodes uit zijn leven aangestipt en verdiept door beelden en gesprekken met betrokkenen uit de tijd. Zo is daar bijvoorbeeld Goyo, de man die als kind samen met Diego de sterren van het zandveldje speelde en Maradona introduceerde bij zijn eerste voetbalclub. Zijn talent werd al snel herkend en Maradona groeide door tot de groten der aarde. Zijn tijd bij Boca, Napoli en Barcelona komt ter sprake, maar de focus ligt hier niet op de voetbalkunst zelf. Het gaat om het leven en de invloed van Diego Maradona. Het is niet alleen een voetbalpromotie dvd maar ook de drugs en zijn politieke standpunten komen naar voren. De invloed van Maradona op anderen is het terugkerende fenomeen; adoratie, jaloezie, strijd en emotie. Van Boca tot Mendoza lopen er talloze mensen met een van inkt geschapen Diego of het nummer 10 op hun lichaam. Over de gehele wereld hebben mensen hun mening over de man klaar.


De extra's op de dvd zijn schaars, korte stukjes over hoeveel auto's hij wel niet gekocht heeft en total loss heeft gereden, een minuutje zang in Buenos Aires en nog een minuutje fans om te beamen dat Diego God is. De enige leuke extra is het langere interview met hem waarin hij enthousiast en levendig reageert op de gestelde vragen.

De dvd is een interessante weergave van het bewogen leven van Maradona, alhoewel de periodes wat meer uitgediept kunnen worden naar mijn mening. De glorie en teloorgang volgen elkaar nogal snel op en hier en daar mist de documentaire wat diepgang. Desalniettemin een document dat de voetballiefhebber met een wat bredere interesse dan alleen maar mooie passeerbewegingen en goals zeker zal bekoren.


Label: Teva Films Releasedatum: 30 oktober 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!