DVD: loudQUIETloud - Pixies

Erik (getikte_rik)
'I was basically trying to rip off The Pixies' luidt een bekende quote van Kurt Cobain. Indirect doelde de zanger van Nirvana op de grote muzikale invloed en inspiratiebron die de Pixies voor vele bands waren, en eigenlijk nog steeds zijn. Dat verklaart wellicht ook de vele publiciteit die de Pixies kregen toen een kleine drie jaar geleden de geruchten gonsden over een geplande reünie. Die vond plaats vanaf het voorjaar van 2004 en is samen met de gehele reünietour te zien in de documentaire loudQUIETloud - A Film About The Pixies



De titel loudQUIETloud slaat onder meer op het eigengereide geluid van de Pixies, met 'puntige poprocksongs' als Gouge Away, Debaser, Monkey Gone To Heaven, Hey enzovoort.
Wanneer de film geopend heeft met Cobains citaat, is na een kort overzicht van de voorgeschiedenis, het nummer Where Is My Mind? te zien. Gespeeld voor een publiek dat nostalgisch weg lijkt te zwijmelen naar de late jaren tachtig, en de vroege jaren negentig. Toen werden de Pixies langzaamaan 'massiv', maar ook even ruw (per fax) ontbonden door de kleine, dikke potentaat en zanger Black Francis. Deze Black Francis, of Charles Thompson zoals ie in het dagelijks leven heet, is dan ook te zien als de openingsscène ruwweg afgebroken wordt in deze 82 minuten durende documentaire. "It is my band, and it's my decision!" schreeuwt Francis dan ook met de nodige zelfspot door de telefoon, doelend op zijn imago als voormalig dictator van de band.

Hiermee is de opzet van de film (geregisseerd door Steven Cantor en Matthew Galk) indirect duidelijk. Behalve een triomftocht brengt deze dvd ook de dagelijkse beslommeringen van de oud, dik en -op bassiste Kim Deal na- kaal geworden Pixies in beeld. Dichter dan nu kun je er niet op zitten. Zo vervolgt de documentaire met beelden van de eerste repetitie in maart 2004, waar ze na al die jaren weer moeten wennen. Ook aan elkaar, want goed musiceren konden de Pixies wel; communiceren deden ze een stuk minder. Vooral Black Francis en Kim Deal hadden een moeizame relatie, en stortten zich dan ook ten tijde van de Pixies al op soloprojecten.


In de documentaire komen alle bandleden kort voorbij. Drummer David Lovering blijkt na het Pixies-tijdperk zijn schamele kost bij elkaar te verdienen als goochelaar(!), terwijl gitarist Joey Santiago te zien is wanneer hij met zijn vrouw een instore concert geeft in hoedanigheid als The Martinis. Kim Deal kampte met een alcoholverslaving (en wil tijdens de tour dan ook een verbod op het gebruik van alcohol op het podium, backstage en in de tourbus). Black Francis tenslotte heeft de laatste jaren gewerkt aan zijn solocarrière als Frank Black, en na een scheiding van zijn vrouw nieuw geluk gevonden bij zijn nieuwe liefde. Samen met haar en haar twee kinderen zien we Charles, alias Black Francis, als zorgzame vader. Mooie beelden van live-concerten worden afgewisseld met momenten van stilte. loudQUIETloud dus, zoals het afwisselend klinkt in nummers als Gouge Away.

Ook genânte momenten komen aan bod. Daarom waren vooral Black Francis en Kim Deal niet geheel blij met dit eindresultaat. Kim Deal zou bijvoorbeeld niet blij zijn met het beeld dat in deze documentaire van haar werd neergezet: een kettingrokende slons. Maar eigenlijk is ze dat ook. Het allergenântse moment is echter niet aan Black Francis of Kim Deal toebedeeld, maar aan drummer David Lovering, die het opzwepende nummer Something Against You helemaal om zeep helpt, waardoor Francis woedend het podium verlaat.
Smullen dus voor de doorgewinterde Pixies-fan, voor wie deze documentaire een absolute must is. Gewoon pats-boem bijna anderhalf uur film, verder niks geen extra's op de dvd. Maar dat is genoeg. Oude jeugdhelden verworden dan wel tot menselijke, haast saaie Amerikaanse burgers, maar nog dichterbij komen dan deze documentaire kan haast niet. Wellicht ben je een illusie armer, maar een mooie, intieme documentaire rijker. En ja, de Pixies deden de reünie misschien voor de poen: ze verdienen het. Nog steeds.


Label: PLX/Stick Figure Releasedatum: 6 november 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!