DVD: Swiebertje zwart/wit 1 en 2

Wouter Kursten (Magneet)
quote:
Daar komt Swiebertje
Rare Swiebertje
Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
Daar komt Swiebertje
Rare Swiebertje
Onze Swieber die steeds malle dingen doet
Dit deuntje zal iedere Nederlander bekend in de oren klinken. Jong of oud, iedereen zal wel eens een aflevering van Swiebertje gezien hebben. Vijf afleveringen zijn nu uitgebracht op dvd. Ze zijn op twee afzonderlijke dvd's met drie en twee afleveringen verkrijgbaar.



Het concept 'Swiebertje' ontstond voor 1936. John H. Uit den Bogaard zag in dat jaar een tekening van een zwerver gemaakt door Tjeerd Bottema. Het lekkere leventje stond hem dusdanig aan dat hij aan het fantaseren ging en uiteindelijk kwam Swiebertje hieruit voort. In 1936 schreef hij het eerste Swiebertje boek.

Er is niets meer terug te vinden, maar volgens de verhalen zijn er ook Swiebertje hoorspelen gemaakt. In 1955 werden de eerste twee afleveringen van Swiebertje gemaakt. In 1961 werden deze nog een keer overgedaan. Al deze opnames gebeurden live voor de televisie. Op 25 april 1975 werd afscheid genomen van Swiebertje, hij vetrok naar Canada.



Joop Doderer werd natuurlijk bekend als Swiebertje. Naast hem zat alleen Lou Geels in alle afleveringen, hij vertolkte de legendarische Bromsnor. Alleen tijdens de eerste opnames in 1955 was Geels niet van de partij. De andere personages werden door meerdere mensen vertolkt. Als Saartje kennen we onder andere Coba Kelling, Conny Stuart (met wie Joop Doderer in 1957 getrouwd is), Annie Leenders, Jetty Cantor en Riek Schagen. De burgemeester werd vertolkt door onder andere Guus Hermus, Jan Blaaser, Rien van Nunen, Louis Borel en Bert Dijkstra.



De vijf afleveringen op de twee dvd's zijn de volgende:

Dvd 1
Swiebertje als woonwagenklant (uitgezonden 31 mei 1961)
De gebraden kip (uitgezonden 13 december 1961)
Eind goed, al goed (uitgezonden 7 februari 1962)

Dvd 2
Freule Nicolien (uitgezonden 3 november 1962)
Daar klopt iets niet (uitgezonden 29 december 1962)




Op de eerste dvd zijn als extra's een tweetal biografieën te vinden. Namelijk de biografieën van Joop Doderer en John H. Uit den Bogaard. De afleveringen zijn in het originele zwart/wit met mono geluid. Helaas is het geluid net iets te zacht waardoor ik mijn televisie best hard moest zetten.

Deze dvd's krijgen van mij beide vijf sterren. Swiebertje is nu eenmaal een klassieker en iedereen behoort deze dvd's in de kast te hebben staan.


Label: MVSP Releasedatum: 15 augustus 2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!