DVD: Seven Swords

Joost Melis (Pink_Floyd)
Voor veel Wuxia-fanaten was het lang geleden dat Tsui Hark weer met een respectabele martial-arts film kwam, na onder andere het geflopte Black Mask 2. Zijn laatste film Seven Swords is nu ook in Nederland uit op DVD. De film vergaarde in de internationale filmwereld in ieder geval al meer lof dan zijn andere werken van na 2000. Is Tsui Hark hiermee weer terug in het zadel geklommen van Hong Kong wuxia-guru?


Seven Swords schijnt het eerste deel te zijn van een zevenluik en is gebaseerd op het eerste hoofdstuk van een boek van Liang Yusheng. Het verhaal speelt zich af in het 17e-eeuwse China, waar op dat moment de Qing dynastie heerst. Het verzet van het volk wordt letterlijk en figuurlijk de kop ingedrukt door een verbod op het uitoefenen van de 'martial arts'. Mensen die zich hier wel mee bezig houden riskeren de straf van onthoofding. De dynastie wil hiermee de orde in het land laten terugkeren na roerige tijden. Deze maatregel resulteert wel tot het ontstaan van de Orde van Vuur-Wind, die onder het commando staat van de legeraanvoerder Vuur-Wind (Sun Honglei) uit de vorige dynastie. Vuur-Wind vergaart zijn kapitaal door het onthoofden van beoefenaars van de gevechtskunst, maar schuwt niet om ook onschuldigen het hoofd af te hakken voor een paar honderd zilverstukken. Dorpen binnen het rijk worden aangevallen door Vuur-Wind en honderden mensen worden afgeslacht.

Fu (Lau Kar Leung), een man die in de vorige dynastie een beul was, heeft zijn leven gebeterd en probeert nu alleen nog levens te redden. Zo ook de levens van de mensen van het volgende dorp dat op de nominatie staat voor afslachting door de Orde van Vuur-Wind. Hij brengt het dorp in contact met een vijftal zwaard-meesters, die diep verscholen in de bergen leven. Zij besluiten hun kluizenaarsleven stop te zetten en het dorp te helpen. Twee dorpelingen worden toegevoegd aan deze groep zwaard-meesters en zij vormen samen de "Zeven Zwaarden". Elk zwaard heeft bepaalde machten waardoor de groep sterker kan zijn dan menig leger.


De film duurde van origine vier uur, maar is ingekort tot 150 minuten. Dit leidt echter wel tot een incompleet beeld bij de kijker. Sommige delen van de film vereisen een langere inleiding of uitdieping om het verhaal soepel te laten verlopen. Nu zijn er delen erg ingewikkeld omdat belangrijke gebeurtenissen in het verleden maar erg kort aangestipt worden en worden sommige verhaallijnen afgeraffeld. Hierdoor is het goed opletten geblazen.

Het verhaal zelf heeft ook niet heel veel diepgang, maar laat simpel gezegd de tweestrijd tussen "het goede" en "het kwade" zien. Liefde en haat, arrogantie en bescheidenheid, eerlijkheid en verraad. Het meest positieve van deze film zijn dan ook niet de verhaallijnen, maar de beelden zelf. Prachtige, rustige shots worden afgewisseld met de snelle actie van de film. De gevechten zijn mooi opgenomen en erg spectaculair. Denk aan Crouching tiger, hidden dragon, Hero en House of Flying Daggers. In Seven Swords is alleen de afwisseling van wapens en gevechtskunst minder groot. De helden maken nu eenmaal vooral gebruik van hun magische zwaarden en bij de vijand zie je ook vaak hetzelfde edoch erg ingenieuze arsenaal aan wapens terug.
De muziek haalt het helaas niet bij de laatst genoemde films en voegt hierdoor minder toe aan de film.


Al met al is het een onderhoudende film met prachtige beelden en gevechten, maar waarin de diepgang en uitdieping van het verhaal wel hier en daar wordt gemist. Voor de gewone biosganger leuk om een keer te zien, voor de Wuxia-fan toch een aanrader vanwege de knappe martial arts en special effects. Tsui Hark lijkt in ieder geval op de weg terug, dus laten we hopen dat de komende zes delen nog beter worden! 3,5 ster.

153 min
Nederlands ondertiteld
Dolby Surround 2.0 en 5.1
Openingsfilm Filmfestival Venetië


Label: A-film Releasedatum: 27 juli 2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!