Boek: Endymion Spring - Matthew Skelton

Rewimo
Endymion Spring is een wonderlijk verhaal. Het speelt zich af in het Duitsland van 1450, aan de vooravond van de uitvinding van de boekdrukkunst. En in het Oxford van nu. Twee jongens, verbonden door het mysterieuze papier van een boek dat zichzelf schrijft.



Duitsland, 1450. Endymion Spring is de leerjongen van Gutenberg, die druk bezig is met het vervolmaken van zijn meesterstuk: de automatische drukpers. Endymion kan niet spreken, maar hij is slim en observeert zijn omgeving. Hij is Gutenbergs zetter; met zijn slanke vingers is hij uitermate bedreven in het in spiegelschrift voegen van de letters. Op een avond komen Gutenbergs zakenpartner Fust en zijn leerling Peter aan. Zij hebben een vreemde kist bij zich, versierd met slangen en ingewikkelde sloten. Endymion is nieuwsgierig en bespioneert Fust als die de kist openmaakt. In de kist zit een wonderlijke hoeveelheid perkament, gemaakt van drakenhuid. Fust vertelt Peter dat hij het gestolen heeft van Laurens Janszoon Coster. Het papier heeft grote macht, aldus Fust, als hij het maar kon lezen. Volgens Fust kan alleen kinderbloed het papier zijn geheim laten onthullen.

Endymion neemt zijn kans waar en opent de kist met zijn eigen bloed. Hij kan het perkament wèl lezen! Het vertelt hem een verhaal, noemt zijn naam en als Fust eraan komt, vouwt het zich op en verstopt het zich in Endymions hand. Endymion neemt Peter in vertrouwen, ze komen tot de conclusie dat Endymion moet vluchten met het papier, dat zich inmiddels heeft omgevormd tot een boek. Peter heeft gehoord over de grote bibliotheek in Oxford en hij meent dat Endymion daar veilig zal zijn. Hij helpt Endymion vluchten. Na een lange moeizame reis komt Endymion, ziek en verzwakt, aan in Oxford. In de grote bibliotheek van st. Jerome's kan hij het boek verstoppen voor Fust...

Een dikke 500 jaar later. Blake en zijn zusje Duck logeren met hun moeder, die wetenschappelijk onderzoek doet, op de Universiteit in Oxford. Noodgedwongen brengen ze veel tijd door in de bibliotheek. Op een dag, als Blake uit verveling met zijn handen langs rijen boeken strijkt onder het lopen, wordt hij gebeten door een boek. Hij wordt nieuwsgierig en wil het boek beter bekijken. Het boek lijkt leeg, maar als hij het doorbladert verschijnen er letters, een raadsel. Blake snapt er niets van. Hij moet het boek echter snel terugzetten, hij moet naar huis. Het boek blijft hem echter bezighouden en hij besluit het weer op te zoeken. Hij kan het echter niet meer vinden en het blijkt dat ook anderen dit boek zoeken. Mysterieuze zaken beginnen te gebeuren. Uiteindelijk weet Blake het raadsel op te lossen en het boek weer compleet te maken.

Endymion Spring is een boek dat je achter elkaar uitleest. Hoewel het in Engeland naar het schijnt vergeleken wordt met de Harry Potterserie, vind ik het een totaal ander soort boek. Ook al komt er magie in voor, de sfeer in het boek is heel anders en het boek zelf heeft ook een heel andere insteek. Wat leuk is, is het gebruik van personen die echt geleefd hebben, zoals Gutenberg en Coster. De link tussen Fust en Faust (die zijn ziel aan de duivel verkocht voor macht) is erg goed gelegd.

Het boek heeft als leeftijdsindicatie 10-12 jaar. Toch leest het beslist niet als een kinderboek. Ik denk zeker dat kinderen van die leeftijd het verhaal leuk zullen vinden, maar dat volwassenen er juist veel meer uit kunnen halen. Er komen heel veel geschiedenisfeiten terug in het boek, verweven in het verhaal. Het speelt zich af tegen de historische achtergrond van de uitvinding van de boekdrukkunst, waardoor het een herkenbare en goed plaatsbare setting heeft. Ook de delen die in de huidige tijd spelen, zijn zeer herkenbaar en realistisch.


Matthew Skelton


Wat het dus wel met de Harry Potterserie gemeen heeft, is dat je het boek achter elkaar uit wilt lezen en steeds wilt weten wat er op de volgende bladzijde gebeurt. Matthew Skelton weet je als lezer geboeid te houden tot het einde. Ik vond het jammer dat ik het uit had...

Kijk ook eens op www.endymionspring.nl


Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam ISBN: 90 6169 783 2 Pagina's: 341
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!