CD: The Herb Spectacles - Bongolito's Hideaway

Harry (Dinosaur_Sr)
The Herb Spectacles is een Mexicaans pretorkest uit de polder. En ze hebben een uitstekende timing om nieuwe schijven uit de brengen, want horen Tijuana- en Mariachiklanken niet uitstekend bij een nieuwgeboren hittegolf? Ach, misschien is het wel omgekeerd, en past het weer zich aan bij het releaseschema van dit ensemble.



Twee jaar geleden alweer werd ik blij verrast, ook zo rond deze tijd van het jaar, door hun album The Incredible World Of The Herb Spectacles. Ook Bongolito's Hideaway is nagenoeg geheel instrumentaal (oe's en ah's turf ik als een soort van zang), maar wel iets anders van karakter: minder surf, en meer easy-listening. Traditioneler in zekere zin.

Eerlijk gezegd mis ik dat een beetje. Het maakt het album minder fris. Wellicht ligt dat ook aan mijzelf: in tegenstelling tot het eerste album luister ik nu natuurlijk niet meer onbevooroordeeld. Mijn indruk is dat dit album echter minder kernachtig is dan het eerste. Het is veel van hetzelfde, en het tempo zit er niet helemaal in. Bongolito's Hideaway mist het scherpe randje van het debuutalbum, wat daarentegen weer wel terug te horen is in bijvoorbeeld de tracks Maria Zamora en The Naked Butcher. In zijn geheel is het album echter vrij tam, en daarom meer easy-listening dan zijn voorganger.

Vrij snel vervalt de muziek daarom tot achtergrondgeluid, maar de slaggitaar blijft zalig rammelen, het hele album door. Vergelijken is niet netjes en wellicht ook niet fair, maar ik had meer vuur en tequila van deze cd verwacht. Puur alleen op basis van hun debuutalbum. Geen slecht album in de categorie easy-listening, maar teveel van hetzelfde, en het mist daardoor net dat limoenschijfje in je tequilabiertje.

Verder blijft The Herb Spectacles een unieke band in dit vlakke land, die wars van trends lekker hun ding blijft doen. Inclusief vibrafoon, waar hoor je dat nog? En een blazerssectie die net dat ene lekkere foutje maakt. En natuurlijk altijd met zonnig weer.



Label: Excelsior Recordings Releasedatum: 9 juni 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!