CD: Blackmail - Aerial View

Joost Melis (Pink_Floyd)
Heerlijk is het als je op een stralende, maar kille zondagmorgen met je versgezette koffie op de bank ploft en een nieuwe CD opzet van een voor jou onbekende band die je in positieve zin totaal verrast. Dit overkwam mij ook met Blackmail en hun nieuwe plaat Aerial view. In het kort samengevat: een lekkere frisse en originele rockplaat met zeer veel goede gitaarstukken. Blackmail's nieuwe album is in zekere zin te vergelijken met het geluid van Placebo, Foo Fighters, Mintzkov Luna en Kashmir.



Blackmail bestaat uit zanger Aydo Abay, drummer Mario Matthias en Carlos en Kurt Ebelhäuser die respectievelijk bas en gitaar voor hun rekening nemen. Het kwartet is gestationeerd in het Duitse Koblenz en bestaat al sinds 1993. In 1997 en 1999 brachten ze op een lokaal label twee albums uit en werden hierna gecontracteerd door Warner. Ook hier bracht Blackmail twee CDs uit, Bliss Please in 2001 en Friend or Foe in 2003. Gedurende deze tijd en erna groeide de reputatie van de band en het werd één van de beste live-bands in Duitsland. Eind 2004 tekenden de vier bij label City Slang na een "re-organisatie" bij Warner. En nu is er dus Aerial view. Een album met 11 nummers dat net onder de 40 minuten klokt. Een beetje kort, maar wel lekker!



De nummers volgen over het algemeen een zelfde trend; hedendaagse, originele rock. Rock met veel heldere gitaarstukken en een heerlijke nasale stem. Een kort Foo Fighter/QOTSA-achtig nummertje van anderhalve minuut leidt de plaat in en wordt opgevolgd door het toegankelijke Moonpigs. Onder andere Everyone safe, Away with fairies en Splinter zorgen voor het wat stevigere rockgeluid, met strak drumwerk en lekkere riffs. Een groot deel van de plaat (zoals Couldn't care less en Never Forever heeft raakvlakken met bands als Mintkov Luna, soms hier en daar wat dEUS, maar ook meer pop-rock zoals Kashmir is te horen op deze plaat. Misschien is dat toch de Europese invloed die een beetje terugklinkt in de muziek. Al met al dus een frisse rockplaat die erg de moeite waard is!



Label: V2 Releasedatum: 21-03-2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!