Boek: Mark Benecke - Moordmethoden

Miranda (Randa_v)
Een boek dat ons kijkje verschaft in de keuken van forensisch onderzoek. Op de voorkant staat vermeld dat het boek een aanrader is voor CSI liefhebbers. Maar of dat ook zo is, daarvoor moet je even verder lezen.



Als je regelmatig CSI kijkt, zie je daar dat zaken worden opgelost aan de hand van vingerafdrukken, handschriftvergelijking of natuurlijk DNA door onder andere criminologische biologen. Mark Benecke neemt ons mee in verschillende misdaad- en moordzaken. Zo gaat hij in op de bewijzen en de fouten die gemaakt zijn in de zaak van O.J. Simpson. Hoe heeft het zover kunnen komen dat hij niet veroordeeld is? Het draait nu eenmaal niet altijd om de bewijzen. Hij stelt ook de rassentheorie van Hitler aan de kaak. Natuurlijk brengt Mark Benecke geen nieuwe bewijzen naar boven en behandelt hij alleen wat er in dossiers staat vermeld. Hij gaat dieper in hoe men de Body Farm heeft opgericht waar ze het ontbinden van lijken bestuderen, maar ook hoe men Lenins lijk zo gaaf heeft weten te houden. Technieken die iedereen, de onderzoekers en agenten moeten gebruiken en leren om een volgende moordzaak weer op te kunnen lossen.



Het is een informatief boek met een duidelijke opbouw. Je leest hoe enkele redenen tot een moord kunnen leiden en hoe men de verschillende criminologische onderzoeken kan gebruiken met foto's ter informatie. Ondertussen wordt beschreven hoe zo een criminologisch onderzoek in een bepaalde zaak is gebruikt. Van het bestuderen van sporen gaan we naar de zaken waar uiteindelijk geen sporen maar juist intuïtie nodig was. Verder gaat het over het gezicht van een moordenaar die je niet uit duizenden zal herkennen, maar ook over de rechtszaak met jury van O.J. Simpson.
Alles vaak ondersteund door enkele foto's.



Mark Benecke (1970) is de bekendste criminologisch bioloog en forensisch entomoloog ter wereld. Aan de hand van maden en insecten is hij in staat het moment van overlijden exact te bepalen. Naast het schrijven van de diverse boeken is hij ook gastdocent op verschillende universiteiten en politiescholen waaronder ook de FBI-academy. In Duitsland is hij een echte mediapersoonlijkheid.

Het is toch wel mooi om te lezen hoe ze verschillende criminologische methoden bedacht en uitgewerkt hebben of uiteindelijk als bewijsmateriaal te kunnen gebruiken. Het boek is erg leuk om te lezen voor als je interesses op het criminologische vlak liggen. Een studieboek is het absoluut niet en hij brengt ook geen nieuwe dingen aan het licht, want alle informatie die de schrijver gebruikt, is gewoon in dossiers te vinden. Wel laat hij zien waar het in zijn ogen beter had gekund en hoe denkt over het rechtssysteem in Amerika met de nodige voorbeelden. Volgens mij een echte aanrader als je hierin geïnteresseerd bent.



Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 90 229 9155 5 Pagina's: 286
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!