Boek: KidsKompas Barcelona

Lyndsey (pluisje)
Barcelona ligt niet ver van de Costa Brava en de Costa Dorada en veel stedentrips worden uitgebreid met een verblijf in één van deze kuststreken. Deze komen ook in het KidsKompas aan bod, evenals het binnenland. De eerste bladzijdes van het KidsKompas zijn gereserveerd voor de ouders. Hierin staat kort wat belangrijke informatie, zoals het adres van het Spaans Bureau voor Vreemdelingenverkeer, informatie over vervoersmogelijkheden en een lijst met feestdagen. Hierna volgt het gedeelte voor kinderen, met wat algemene informatie over Spanje, zoals enkele Spaanse woordjes en Spaanse gerechten. Ook is er hier en daar de mogelijkheid om zelf iets in het boek te schrijven, bijvoorbeeld over waar je logeert of welke dingen je leuk vond om te doen in Barcelona.

Hierna volgt het deel dat specifiek over Barcelona gaat. Ook hier weer eerst wat info voor de ouders, zoals handige internetsites en overnachtingsadressen. Daarna het uitgebreide gedeelte voor kinderen, met o.a. een beschrijving per wijk en aanvullende informatie over bijvoorbeeld Gaudi en Montjuïc. Daarnaast worden er bij verschillende bezienswaardigheden quizvragen gesteld of opdrachten gegeven, zodat de kids ook zelf aan de slag kunnen. Ook de gedeeltes over de Costa's en het binnenland zijn op dezelfde manier opgebouwd: eerst wat info voor de ouders en daarna een heleboel pagina's vol informatie voor de kinderen. Helemaal achterin het boek tenslotte is een aantal pagina's gereserveerd voor aantekeningen.




Conclusie
Het KidsKompas is leuk om te lezen, ook als volwassene. De stad wordt op een andere manier benaderd dan je gewend bent, en zo kom je misschien op ideeën die je uit een normale reisgids niet zo snel zou halen. De tekst is leuk geschreven, niet te kinderachtig of bemoederend. De quizvragen en opdrachten sluiten aan bij de belevingswereld van een kind en zijn niet overheersend aanwezig in het boek, zodat het niet op een schoolopdracht gaat lijken. De opbouw van de gids is logisch en consequent, zodat hij makkelijk is gebruik is. Het enige minpuntje vind ik persoonlijk dat alle foto's in zwart wit zijn. Kleurenfoto's spreken toch meer tot de verbeelding. Daar staat dan wel weer tegenover dat de prijs van het boek bij het gebruik van kleurenfoto's waarschijnlijk een stuk hoger zou uitkomen, terwijl deze nu zo prettig laag is.


KidsKompas Barcelona
ISBN: 90-5767-163-8
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 224
Prijs: 14,95 euro
Uitgeverij: mo'media