CD: Unity, The Official ATHENS 2004 Olympic Games Album

Lars (detulp050)
Zoals je op de eerste pagina kunt zien is de vormgeving van de hoes enigszins somber. Weliswaar mooi gekleurd, maar het ontbreekt aan afbeeldingen die duidelijk maken om wat voor CD het gaat. Op het plastic hoesje zit een hologramsticker van de Olympische Spelen om aan te geven dat het gaat om een officieel Olympisch product. Deze sticker is ook nog eens genummerd. Mijn nummer is P010656643, maar wat ik daar nou mee moet doen, het is me een raadsel.

Als ik dan kijk naar de voorkant (en dan naar het scharniergedeelte) dan zie ik een tekst aan de zijkant staan die nogal belangrijk is voor deze CD en zeker voor de persoon die hem koopt:"Copy Controlled, This disc contains Copy Control technology. On some equipment, for example car CD players playback problems may be encountered". Voor mij op zich geen probleem, want ik heb gewoon een Philips Home-Cinema set, dus een gewone CD-speler. Nu ben ik principeel tegen CD's met een dergelijke beveiliging, want in de regel speelt de CD in geen computer, autoradio of discman af, wat ik nogal een beperking vind. Maar toch met volle moed de CD in de CD-speler gedaan, lekker gaan zitten en mijn oren gespitst. Na een seconde of dertig vind ik het al met al nogal lang duren en besluit ik de CD-speler maar eens harder te zetten: niks, nada, noppes. Hij leest de CD kort, maar besluit dat er geen mogelijkheid is om de CD af te spelen, terwijl hij normaal geen enkel probleem met de zilverkleurige schijfjes heeft. Wat nu? Op goed geluk in de CD-Rom speler van de computer gelegd en Windows Media Player opgestart. De CD vraagt om een internetverbinding en begint druk te downloaden. Een speciaal programmaatje verschijnt en begint de CD af te spelen. Gered door de computer, want anders was de review al snel klaar geweest.



De player


Volgens EMI Music is de CD een toonbeeld van samenwerking. Afgaand op de playlist klopt dit wel aardig, want een groot aantal internationaal bekende artiesten heeft samengewerkt om een Olympische CD neer te zetten. Duetten tussen Lenny Kravitz & Kadim al Sahir en Trevor Horn & Tarkan maken de CD geen verzamelaar, maar een vernieuwend album. De zangers en zangeressen zijn afkomstig uit vijftien verschillende landen verspreid over vier van de vijf continenten. De boodschap van de liedjes is duidelijk: éénheid, vrede, liefde en sport voeren de boventoon in liedjes als: "Love together", "Pass the Flame" en "Eyes on the prize".

De CD heeft niet enkel als doel om winst te maken op het fenomeen 'Olympische Spelen'. Voor elke verkochte CD maakt EMI Music een bedrag over naar het AIDS/HIV-fonds van Unicef, met een minimumdonatie van $180.000.