CD: Katie Melua - Call Off The Search

Michel (TripleM)
De negentienjarige Katie vertelt op haar website katiemelua.com iets over zichzelf:

"Ik ben in 1984 geboren in Georgië in de voormalige USSR (rode wijn, Stalin, Shevardnadze, Katie Melua) en woonde een tijdje in Moskou toen ik drie of vier jaar oud was. Vanzelfsprekend weet ik niet veel meer van Moskou in de tijd van het communisme, iets dat ik nog wel weet is dat ze heerlijke pannenkoeken maakten waar we verbleven. Weg van Moskou, en de pannenkoeken, heb ik het grootste deel van mijn jeugd doorgebracht in Georgië in Batumi, dat aan zee ligt. Er is niets beters dan zwemmen in de Zwarte Zee.

Toen ik negen was, kreeg mijn vader een baan als hartchirurg in Belfast, dus verhuisden we daarheen. Toen ik dit later aan één van mijn leraren in Groot Brittannië vertelde, omschreef die de verhuizing als 'van de frituurpan in het vuur'. Zo heb ik het nooit gezien, want ik had zowel in Georgië als Noord Ierland een geweldige jeugd. Ik vond de mensen in Noord Ierland ontzettend vriendelijk en heb goede vrienden gemaakt op St. Catherine's Primary School en Dominican College in Fortwilliam."

Katie ging naar katolieke scholen in Noord Ierland, haar broer naar een protestante school. Op dertienjarige leeftijd wilde ze politicus of historicus worden. "Ik dacht echt dat ik de wereld vrede zou kunnen brengen, als ik die regeerde!" Ze woonde vijf jaar in Belfast en verhuisde daarna naar het zuid-oosten van Londen. Op vijftienjarige leeftijd deed ze mee aan een talentenjacht op televisie, Stars Up Their Nose, en won met 'Without You' van Mariah Carey. "Ik won de wedstrijd (de prijs was een makeover van mijn slaapkamer en een luie stoel voor mijn vader) en deed ervaring op door drie keer live op ITV op te treden."

Twee jaar geleden begon Katie Melua met het schrijven van nummers en richtte, met hulp van haar ouders, een home-studio in. Ze wordt beïnvloed door Queen, Joni Mitchell, Bob Dylan, Eva Cassidy, Ierse folk en Indische muziek. Kort geleden verscheen haar debuutalbum 'Call Off The Search'.