"Oranje verplettert Joegoslavië"

Tim (MeneerTim)
Na de wedstrijd tegen Denemarken sprak ik over een potentieële Europees Kampioen, maar dan wel als alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Bergkamp moest zijn zijn vorm van 1,5 jaar geleden bij Arsenal hervinden. Kluivert moest alle verwachtingen waarmaken. Davids moest de leider zijn die vele in hem zien. En zo kan je speler voor speler langsgaan. Maar vandaag leek het te gebeuren, alles kwam bij elkaar, en Nederland etaleerde mischien wel haar beste Totaalvoetbal ooit. Het leek zo simpel, zoals de Joegoslaven van de bal werden gezet, maar het kwam door Oranje, dat zelf bepaalde hoe de wedstrijd verliep. Nooit werd een team zo vernederd in een kwartfinale van een groot toernooi.


De Joegoslaven begonnen een beetje nerveus aan de wedstrijd. Weinig risico en voorzichtig voetbal toonde de angst voor de thuisploeg. Met moeite werd de eerste aanval van Nederland gestopt. Via Overmars kreeg Bergkamp de eerste kans maar hij zag zijn bal via het lichaam van Sinisa Mihajlovic terug in het veld belanden. Aan de andere kant was er een kans voor Mijatovic maar Van der Sar was op zijn hoede.


Vanaf dat moment kreeg de wedstrijd een rare draai. Oranje toonde zijn macht, en op wat voor manier. Vloeiend combinatievoetbal over de vleugels leverde een flink aantal kansen op. Bergkamp slaagde er tot twee keer bijna in om de wedstrijd open te breken. Eerst ontsnapte hij aan de aandacht van Nisa Saveljic, maar zijn schot belandde op de vuisten van de Joegoslavische doelverdediger. Niet lang daarna bracht Bergkamp met een steekpassje Davids alleen voor Kralj maar zijn schot vloog over. Het was diezelfde Bergkamp die het onvermeidelijke eerste goal van Nederland inleidde. Vanaf rechts kwam de voorzet die precies achter de Joegoslavische linie viel vlak voor de voeten van Kluivert. De uitblinker liet eerst de bal een beetje ver van zijn voet af stuiten maar was daarna alsnog eerder bij de bal dan de Joegoslavische sluitpost. Dit leidde tot een vloedgolf van Nederlandse aanvallen en de Joegoslavische defensie kraakte. Numan en Overmars kwamen dichtbij maar het was weer Kluivert de de 2e treffer maakte. Nu op aangeven van Davids tikte hij feilloos binnen.


In tweede helft veranderde het beeld niet en zoals de eerste helft eindigde begon de tweede helft. Een superieur oranje verpletterde Joegoslavië. Het was weer kluivert die de goals voor zijn rekening nam. De 3-0 volgde na een mooie aktie van Bosveld. De 4-0 kwam ook vanaf de flanken. Het was Zenden die na een slalom de bal op, wie anders, Kluivert aflegde. Weer was de spits medogenloos. Nadat Mihajlovic het een beetje ongelukkig op zijn hoofd raakte werd Kluivert naar de kant gehaald. Zijn vervanger was Makaay. Maar de Oranje glorie zette door. Na zijn eerste balcontact was Makaay dichtbij maar zijn bal ging net naast. Het was Overmars die de 5-0 en de 6-0 maakte. Het eerste goal kwam uit een pass van Dennis Bergkamp. Overmars schoot prachtig binnen. De tweede volgde nadat Cocu op de paal schoot. Overmars stond op de goede plaats voor de rebound. In de slotminuten was het nog Milosevic die de Joegoslavische eer redde en hij tikte de 6-1 binnen.


Nederland speelde geweldig. De weg naar de Amsterdamse grachten is door deze overwinning geplaveid. We moeten oppassen voor oppertunisme en natuurlijk moeten we de negative details niet over het hoofd zien. Maar eerlijk is eerlijk, als Nederland zo speelt dan is geen tegenstander te groot..