Martha Is Dead

Je hebt van die games die je bij blijven. Martha is Dead is er voor mij zo een. Een kort, zo'n 8 uur, maar krachtig avontuur.

Martha Is Dead speelt zich af in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De game speelt zich af in de regio Toscane in Italië in 1944 en volgt Giulia die te maken heeft met het trauma van de dood van haar tweelingzus Martha. Ze vindt Martha dood aan een meer maar haar ouders denken dat niet Martha maar Giulia dood is. Dat is de start van een bizar verhaal.

Martha Is Dead (Foto: Wired Productions)

Om je echt Giulia te voelen speel je het spel in first-person. Hierdoor wordt het verhaal sterker neergezet. Je kijkt naar je dode zus in de kist, je ziet alle gruwelijkheden die het spel rijk is alsof je er zelf naar kijkt. En gruwelijkheden zijn er, oh boy … Ik vind het wat ver gaan dat Sony heeft gezorgd dat bepaalde scènes aangepast moest worden voor de PlayStation-versie, maar Martha Is Dead is niet voor tere zieltjes. Maar die zullen dan ook niet snel een horrorgame kopen, lijkt mij.

Martha is Dead laat je je afvragen wat echt is. Op een gegeven moment vervaagt de realiteit en zul je alles in twijfel trekken tot de allerlaatste scène. Een sterk verhaal dus, en prima horror. Het spel leunt niet op jump-scares, maar je gaat geweld, ranzigheid en spoken zien. Het gezicht dat van een dode gepulkt wordt staat me nog steeds bij. Maar er zijn veel meer gebeurtenissen waardoor ik toch even stopte om dat te verwerken. De combinatie van first-person en de trauma’s die je als speler krijgt te zien werkt erg goed.

Martha Is Dead (Foto: Wired Productions)

Ook grafisch maakt het spel indruk. De sfeer van die tijd wordt zo mooi neergezet. Het heeft iets typisch, door het kleurgebruik. Het is alleen zo jammer dat er veel technische problemen zijn. Al in het begin hapert de framerate al op bepaalde plekken in het huis van het gezin. Ik keek niet eens meer op als ik door de vloer viel of een verkeerde afslag nam en in een witte leegte liep. Load game, nog een keer.

In Martha is Dead is je camera een belangrijk item. In die tijd hadden we geen volautomatische spiegelreflex of een mobieltje dat alles al voor je regelt. Je moet de camera dus zelf heel precies instellen. De juiste focus en zoom krijgen lijkt af en toe een hele opgave en wordt dan saai uitproberen. Je wil verder met het verhaal, je ziet wat je moet fotograferen, maar omdat je net niet de juiste hoek hebt, of de juiste zoom gaat het verhaal niet door.

Maar zelfs met deze minpunten zorgde het verhaal van Martha is Dead ervoor dat ik door bleef spelen. Giulia raakt de grip op haar leven en haar geestelijke gezondheid kwijt en je zit op de eerste rij om dat te ervaren. Deze game is niet voor tere zieltjes. De studio Lka heeft wel issues op te lossen, door de vloer vallen of door een muur heen lopen en moeten herladen is niet heel erg handig.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5, Playstation 4 en pc.