Kingdom Hearts: Melody of Memory

Kingdom Hearts: Melody of Memory is geen nieuw deel in de serie. Het is geen RPG, maar een ritmische actiegame waarin je op de juiste momenten knoppen moet indrukken om vijanden te meppen, over projectielen te springen en combo’s te maken. Natuurlijk onder begeleiding van de muziek uit de Kingdom Hearts-serie.

De levels in Kingdom Hearts: Melody of Memory zijn ingedeeld naar de games waar ze op gebaseerd zijn, dus je begint in het universum van Kingdom Hearts 1, doet daar wat nummers, verdient punten om de volgende deur te openen naar nieuwe nummers en nieuwe werelden. Zo reis je door de samenvattingen van alle spellen die uit zijn gekomen. Mocht je de games nooit gespeeld hebben dan blijft het allemaal abracadabra, voor de fans van de games is het allemaal nostalgie. Naar het einde toe ga je zelfs zien hoe ze de serie weer verder laten gaan, dus voor de diehard fans is er weer een spinoff te spelen om het verhaal verder te uit te diepen.

Kingdom Hearts: Memory of Melody - Alladin (Foto: Square Enix)

Je komt dus veel bekende muziekstukken tegen, maar het is wel jammer dat er niet meer is gedaan met de Disney-licentie. De makers gebruiken namelijk vaak de achtergrondstukken uit de games, maar wie kan er nu “Under the Sea” zonder de stem van Sebastiaan horen? Ik had liever gezien, nou ja gehoord, dat er wat meer gezongen Disney-nummers gebruikt werden. Er zijn andere nummers, zoals het instant trauma voor vele ouders “Let it go”, die wel gezongen zijn.

Voor gamers die veel ritme willen spelen: Kingdom Hearts Melody of Memory heeft zo’n 140 nummers. In de 3D-levels speel je drie personages uit de serie, die over een pad rennen in de wereld waarin het nummer thuishoort. Bij de Kleine Zeemeermin ren je onder water, en bij Frozen is het natuurlijk een ijskoude wereld. Tijdens dat rennen komen er vijanden vanuit de verte op je af. Die moet je door de juiste actieknoppen op tijd te gebruiken verslaan of mijden. Ik moest wennen aan het 3D, normaal ben ik vrij goed in het ‘perfect’ timen in ritmegames, maar die zijn allemaal 2D. Nog beter naar de muziek luisteren dus, en dan leer je vanzelf wanneer je op de knoppen moet drukken.]

Kingdom Hearts: Memory of Melody - Frozen (Foto: Square Enix)

De levels zelf zijn soms erg hectisch. Ik ben een liefhebber van ritme-games, zoals Hatsune Miku-games en Theatrhythm Final Fantasy, maar deze is toch een stuk hectischer. En dan komt dat niet door de vele knoppen-acties die je moet doen op de lastigere moeilijkheidsgraad “Proud” genaamd, maar vooral dat je zicht beperkt wordt als er grotere of dikkere tegenstanders op je af komen, waardoor je kleinere tegenstanders erachter niet ziet. Het enige dat je kunt doen is vaker spelen en leren wanneer dat gebeurt, zodat je blind kunt vertrouwen op je geheugen.

Naast de reguliere levels zijn er twee twee soorten missies die beschikbaar zijn: Memory Dives en Boss Battles. Memory Dives richten zich volledig op CGI-filmpjes, waarbij je vooral de analoge sticks moet gebruiken. Tijdens Boss Battles vecht je tegen bekende bazen uit de verschillende Kingdom Hearts-spellen. Dat gebeurt in fasen, dus soms doen je input alleen damage, waarna het over gaat in een defensief stuk. Je moet dus zorgen dat je de levensmeter van jezelf gezond houdt tot het einde van het nummer. Deze missies zorgen voor wat variatie en die is ook wel nodig. Met 140 nummers is het niet aan te raden dit in een lange ruk door te willen spelen, want dan word je het wel snel moe.

Kingdom Hearts: Melody of Memory is er voor de fans die alles nog eens op een andere manier willen beleven. Dat gaat over het algemeen goed, al is het 3D-perspectief voor ritmegames wel even wennen. Zeker als je op ‘proud’ speelt dan gaat het al snel en is het soms irritant dat er kleinere monsters achter grote tegenstanders blijken te lopen, waardoor je de missie op zeker nog eens moet doen, want je health gaat onverbiddelijk snel omlaag op die lastigere moeilijkheidsgraad. Er is in ieder geval veel muziek en daardoor veel herinneringen aan de eerdere games op te halen. Zeker leuk om zo nu en dan te spelen en zo richting het einde en een nieuw stukje verhaal te gaan.

Gespeeld op Switch, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.