Crash Team Racing: Nitro Fueled

Vroeger ging elke franchise met elkaar aan de haal. Wie is er niet groot geworden met South Park Rally, Asterix Smash ‘n’ Bash Racing of Lego Kart? Het leek erop dat in de jaren ’90 elke franchise wel een kart-game moest hebben. Maar de afgelopen tien jaar was het stil. De beste Mario Kart kloon is terug om het gat op te vullen dat er de afgelopen jaren ontstaan is. Maar is het iets waar je nu nog op zit te wachten?

Het was een kwestie van tijd dat Crash Team Racing: Nitro Fueled in de schappen zou liggen. Spyro en Crash Bandicoot verkopen als zoete broodjes dus je zou wel dom zijn als je de rest ook niet uit brengt. Maar ontwikkelaar Beenox heeft zich er niet makkelijk van afgemaakt. Uiteraard zit alle content van de originele PlayStation 1 erin, plus alle content van de Crash Nitro Kart. Het is dus een volwaardige heruitgave die zich mag meten met de uitgaves van Spyro Reignited Trilogy en Crash Bandicoot N Sane Trilogy. Dus je krijgt echt waar voor je geld.

Een mooie toevoeging is bijvoorbeeld dat het geluid volledig geremasterd is. Klinkt het te mooi voor je poezelige oortjes, dan kun kiezen voor de oude soundtrack. Vroeger vergat ik wel eens te saven, waardoor ik uren rijplezier overnieuw kon doen. Gelukkig slaat hij nu direct alle progressie op. Maar als je dat niet vertrouwt; de oude groene schermen waar je vroeger je game opsloeg staan er nog steeds in.

Het probleem met dit soort remakes is altijd hoe leuk is het om het nog een keer te spelen. En dat is waar het echt een hit-and-miss is. Natuurlijk is Crash Team Racing een goede kopie van Mario Kart. De tracks lijken op elkaar, de power-ups zijn bijna een directe kopie, je moet zelfs fruit oppakken zodat je sneller kan en als toefje op de taart moet je kunnen slippen zodat je een tijdelijke boost krijgt.

Het enige wat een beetje de boel differentieert is dat er een flinterdun verhaaltje in zit dat een paar zinnen omvat. Het leukste daarvan zijn de mini boss battles, die uiteraard hartstikke vals spelen. Gelukkig heeft ontwikkelaar Beenox hierop iets gevonden. In de nieuwe modus kun je te allen tijden van kart en berijder wisselen. Hierdoor worden de battles wat makkelijker. Eigenlijk is het een beetje cheaten, want vroeger kon het niet, maar het maakt de boel wat draaglijker.

Het enige wat direct opvalt is de moeilijkheidsgraad. Op de medium stand moest ik keihard werken om in de tweede race te winnen van de AI. En dat terwijl ik met twee vingers in mijn neus alle cups wist te winnen in Mario Kart. Dit was omdat ik niet de kunst van boosten en powersliden beheerste. Na een paar potjes had ik dat onder de knie en schoof ik van links naar rechts over de baan en werd ik weer makkelijk eerste. Je moet er hard voor werken, maar de voldoening is des te groter.

De echte fun begint pas online of oldskool offline. Crash Team Racing is echt een partygame, want je kunt met zijn vieren tegelijk racen! Ik kan mij niet heugen hoelang geleden dat het was dat we (3 vrienden en ik) met drie andere vrienden zo keihard op de bank aan het schreeuwen waren tegen elkaar. Er zijn uiteraard verschillende modi, maar de battle royale is uiteraard de leukste. Het enige jammere is, is dat je niet splitscreen en online tegelijk met elkaar kunt racen.

Is er dan helemaal niets wat mankeert aan deze ultieme remake? Jawel, Crash Team Racing heeft veel tracks, maar de meeste zijn saai qua design. En andere wat jammer is, is dat de framerate soms inkakt.

Al met al is Crash Team Racing: Nitro Fueled gewoon een dikke heruitgave die niet in je collectie mag ontbreken als je hem helemaal grijs hebt gespeeld op de PlayStation 1.