Anno 1800

De preview van Anno 1800 smaakte naar meer! Nu ik de volledige versie heb gespeeld kan ik niet anders zeggen dan job well done! Eindelijk weer een Anno game die eer doet aan de successen uit het verleden.

Anno 1800 Cover

Anno 1800 is gemaakt door Blue Byte. Deze studio werkte voor het eerst mee aan de franchise met Anno 1404 en is vooral bekend van de The Settlers serie. Het thema in de nieuwe game is Industrialisatie. Naast dat dit het thema is heeft dit ook grote invloed op de gameplay. Net als Anno 2205 zal deze game ook multiplayer bevatten.

Anno 1800

Je begint met het kiezen van een karakter en hebt de keuze uit meer dan 20 personages, waarvan sommige alleen beschikbaar zijn via ubisoft club. Vervolgens kies je een logo en een mooie naam en kun je kiezen uit drie moeilijkheidsgraden. Hoe moeilijker je kiest, hoe minder grondstoffen, geld en ruimte je hebt. Tijdens het spelen valt direct op hoeveel het op Anno 1404 lijkt, en dat vind ik persoonlijk een goed teken. Ik vond Anno 2070 en 2205 de mindere van de serie. Uiteraard is dat een persoonlijk iets, maar door het teruggaan naar waar de serie voor mij persoonlijk het beste was is top. Toch merk je ook grote verschillen in de hoeveelheid keuzes die je hebt en hoe je de balans moet vinden tussen werk en bewoners. Je moet nu goed zorgen dat je genoeg bewoners hebt voor de banen die er zijn, maar ook moeten er genoeg banen zijn, anders krijg je een overschot en dat merk je aan je inkomen. De balans hierin vinden is best lastig, helemaal als je hogergeschoolde inwoners krijgt. Deze hebben meer eisen en verwachten goederen die alleen in de nieuwe wereld te halen zijn. Dit vereist veel handels-management tussen je verschillende steden.

Het verhaal is vrij kort maar krachtig. Jij bent ooit vertrokken naar een andere wereld, maar moet terugkomen omdat je vader overleden is. Je vader wordt bestempeld als verrader en je zuster heeft hulp nodig om je oom Edward tegenstand te bieden. Edward heeft het bedrijf van je vader overgenomen en is niet van plan dit terug te geven. Naarmate je invloed en steden groter worden kom je er achter wat het echte verhaal is achter de dood van je vader.

Anno 1800

De vele nieuwbouw-opties maken het allemaal net weer even anders dan zijn voorgangers, maar in de basis is het nog steeds hetzelfde. Om bepaalde dingen te kunnen maken zal je op expeditie moeten naar de nieuwe wereld. Dit is wel anders en een stuk leuker om te doen. Je moet o.a.een schip rantsoen meegeven om de lange reis te kunnen maken. Daarna kom je aan in de nieuwe wereld en kun je aan de slag. Zorg ervoor dat zodra je een goed lopende stad hebt daar ook de handel tussen je steden op gang komt. Hiermee kun je de oude wereld voorzien van nieuwe grondstoffen. Ook is er een blue-print-optie. Hiermee kun je naar hartelust jouw stad ontwerpen zonder echt te bouwen. Zodra jij denkt dat de indeling goed is kun je gaan bouwen. Ook de uitstraling van de stad heeft nu invloed op je inkomen. Het is aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je een goede balans vindt tussen natuur, festivals, monumenten en aan de andere kant industrie met de bijbehorende vervuiling.

Anno 1800

Tijdens je expedities kun je dieren of schatten vinden. Deze neem je weer mee terug om te plaatsen in een dierentuin of museum. Dit zorgt voor een groter aanzien bij toeristen en dus voor een betere uitstraling van je stad. Hierdoor krijg je invloed-punten. Deze kun je gebruiken om de krant te beïnvloeden en hierdoor tijdelijk extra bonuspunten te vergaren. Denk hierbij aan meer belasting, minder onvrede of dat bewoners minder dingen als bv kleding en eten nodig hebben. Ook heb je die punten weer nodig om zogenaamde charter-routes op te zetten. Deze routes zorgen voor verdeling van je grondstoffen tussen je eilanden. Niet alle eilanden kunnen alles laten groeien dus moet je zorgen voor goede handel tussen je eilanden. Toch zorgt oorlog ervoor dat deze boten het zwaar kunnen krijgen en zul je ook voor een goede verdediging moeten zorgen.

Anno 1800

Ik was al verslaafd na de preview-versie, maar nu ben ik helemaal om. Anno 1800 doet precies datgene wat ik gehoopt heb en dat is terug naar de reeks die iedereen geweldig vond. Het feit dat ik meerdere malen door het spel gesommeerd ben om een pauze te nemen zegt genoeg. Ik moet mijzelf naar bed dwingen, iedere avond weer. Iedere gamer die van dit genre houdt zal dit spel in zijn collectie willen hebben. Ik heb mij in tijden niet zoveel dagen achter elkaar vermaakt met een real-time strategy-game. Oude tijden herleven weer.  De setting van de industriële revolutie is qua sfeer top! Het spel loopt soepel en goed en de crashes die ik in de beta weleens had zijn weg. Ik ga aan Anno 1800 nog vele uren speelplezier hebben.