Blu-ray: Tomb Raider

Lara Croft is terug! Het personage uit de populaire Tomb Raider-actiegames dat het ook wist te schoppen tot het witte doek is na 8 jaar weer te zien in de bioscopen. De iconische Lara Croft werd allereerst natuurlijk vertolkt door Angelina Jolie, maar in het nieuwste Tomb Raider, dat sinds kort uit is op (4K) blu-ray neemt actrice Alicia Vikander het stokje van haar over. En hoewel Vikander hard heeft getraind voor deze rol wat ook goed te zien is, komt zij toch niet helemaal tot haar recht als Lara Croft. Het resultaat is een voorspelbare doch vermakelijke actiefilm die laat zien hoe de jonge Lara de transitie maakt tot de strijdlustige Tomb Raider met de befaamde dubbele pistolen. 

Lara Croft is de pittige, onafhankelijke dochter van een excentrieke avonturier (Dominic West) die spoorloos verdween toen Lara nog een tiener was. Nu is ze een jonge vrouw van 21 en heeft ze nog geen echt doel in haar leven. Om de huur te kunnen betalen, scheurt ze als fietskoerier door een hippe wijk in Londen en volgt ze cursussen, waar ze maar zelden verschijnt. Ze weigert de leiding te nemen over haar vaders imperium omdat ze haar eigen weg wil uitstippelen. Ook omdat ze niet wil geloven dat hij dood is. Ondanks het feit dat iedereen haar aanraadt de feiten te accepteren en door te gaan met haar leven, besluit Lara het raadsel van zijn mysterieuze dood op te lossen. Lara laat alles en iedereen achter en gaat naar de laatst bekende bestemming van haar vader, een graftombe op een mythisch eiland ergens voor de kust van Japan. Maar het wordt geen makkelijke missie. Alleen de reis naar het eiland toe is al een hachelijke onderneming. Gewapend met slechts haar scherpe verstand, blind vertrouwen en doorzettingsvermogen, moet Lara tot het uiterste gaan tijdens haar reis naar het grote onbekende. Als ze dit avontuur overleeft, zal ze naam maken als de Tomb Raider.
 
Het doel van de reboot was om Croft menselijker te laten lijken. Dit weet de 29-jarige Alicia Vikander goed voor elkaar te krijgen. Ze is een knappe en stoere meid die haar inkomen bij elkaar probeert te sprokkelen als fietskoerier. Lara doet haar best om de eindjes aan elkaar te knopen, want teren op de erfenis van haar verdwenen vader wil ze niet. Dit betekent dat ze hem officieel dood moet verklaren, maar de studente gelooft er nog steeds in dat haar vader leeft. De drang van de film om bijna plichtmatig een bepaald oorsprongsverhaal van Lara te vertellen, betekent wel dat de eerste akte - naast de fietsscènes - behoorlijk saai kan overkomen. Hier zit je als gamer, en als liefhebber van actiefilms namelijk niet echt op te wachten.

Tomb Raider 2018
 
Wanneer het titelpersonage wel eindelijk aan actie toekomt is deze gelukkig van een sterk niveau. De jungle is prachtig vormgegeven en je waant je volledig in de wereld van Tomb Raider. Ook de goedgelukte special-effects zorgen ervoor dat elke actiescène er goed uitziet. Doordat er in de eerste akte zo de nadruk op wordt gelegd dat Lara nog onervaren is en nu op haar eerste expeditie gaat, is het wel behoorlijk onrealistisch dat de jonge studente elk obstakel met gemak weet te doorstaan. Dit zorgt ervoor dat de spanning haast nooit voelbaar is, ook al zijn de actiescènes dik in orde. Als kijker weet je namelijk toch wel dat Lara er bovenop komt, dit natuurlijk ook omdat Tomb Raider heel erg aanvoelt als een opstapje naar een vervolg.
 
Hoewel Vikander nog veel van haar rol probeert te maken, is de rest van de rollen niet gedenkwaardig. Kristin Scott Thomas wordt gedegradeerd tot vijf à tien minuten zendtijd, en Dominic West komt maar knullig over als vader van Lara Croft. Dit is helaas te wijten aan het script. Een positieve noot is dat de film er spectaculair uitziet op 4K blu-ray formaat. De film oogt heel scherp waardoor de mooie omgeving van Tomb Raider volledig tot zijn recht komt. Daarnaast is er niets op af te geven op de uitgave, naast ondersteuning voor Dolby Atmos-audio zijn er boordevol extra's aanwezig, zoals interviews met de cast en een kijkje in hoe Vikander zich fysiek heeft voorbereid op de rol van de actieheld.