Danny reviewt: Everything Sucks! - seizoen 1

Het is 1996; het jaar van Tori Amos en Oasis, de discman en VHS. Op Boring High, de highschool van het plaatsje Boring, Oregon, raken nerds van de audio-videoclub in de clinch met de leden van de dramaclub, en worstelen de eersteklassers met hun puberhormonen en gevoelens. Het is een setting die sterk doet denken aan een andere coming-of-age serie van weleer; The Wonder Years. En die setting werkt.

Everything Sucks! is een nostalgisch feestje voor mensen die zich de 90s bewust hebben meegemaakt, maar zeker niet slechts een gimmick. Het verhaal bevat wel degelijk diepgang, de personages worden prima uitgediept en de plotwendingen zijn dan wel niet wereldschokkend, maar wel vaak verrassend, herkenbaar en grappig.

Luke (Jahi Di'Allo Winston) is een eersteklasser die al snel zijn sporen verdient in de A/V club van Boring High. Samen met zijn nerderige vrienden Tyler (Quinn Liebling) en McQuaid (Rio Mangini) hebben ze vooral op het gebied van vriendinnetjes hoge verwachtingen van het avontuur dat high school heet en als de mooie Kate (Peyton Kennedy), lid van de A/V club en dochter van het schoolhoofd, dan ook nog eens vanwege een probleem met een camera bij Luke thuis moet langskomen weten ze het zeker. Het is een date.

Everything Sucks

Ondertussen raakt de A/V club behoorlijk in de problemen met de derdejaars acteurs van de dramaclub, waardoor ze worden geforceerd de confrontatie aan te gaan om tot een gezamelijke oplossing te komen, vormen zich onverwachte vriendschappen en vinden de alleenstaande ouders van Luke en Kate hernieuwd plezier in het leven. 

Everything Sucks! is geen comedy en geen drama, maar iets dat zich tussen die genres in manoeuvreert en dat op effectieve en verfrissende wijze weet te doen. De relatief onbekende, maar uitstekende cast draagt hieraan bij omdat je geen moment het idee hebt dat je zit te kijken naar 'die ene uit die-en-die serie'. Natuurlijk; ze hebben allemaal al rollen op hun naam, maar echt bekende gezichten zijn het niet en dat is prima.

Everything Sucks

Is Everything Sucks! daarmee een aanrader? Zolang je niet verwacht een hilarisch komische serie voorgeschoteld te krijgen is dit eigenlijk een serie die je niet moet willen missen. Het kijkt erg lekker weg, de serie is goed gecast, alles ademt '90s', de muziek is herkenbaar en functioneel waarbij de songteksten van liedjes als Wonderwall prima aansluiten op de verhaallijn en de serie heeft ballen. Ander voordeel is dat de 14, 15 en 16 jarigen daadwerkelijk door acteurs worden gespeeld van die leeftijd. Dat draagt zeker bij aan de geloofwaardigheid van de personages en diens beweegredenen.

Everything Sucks

De kijkwijzer geeft Everything Sucks! een leeftijdsgrens van 16, hoewel er objectief gezien niet iets te vinden is dat een dergelijk hoge leeftijdsgrens rechtvaardigt. Mogelijk heeft het te maken met drugsgebruik of bepaalde seksuele toespelingen en situaties, maar de serie is hier prima in de smaak gevallen bij een 13 en 15 jarige en zal jongeren in die leeftijd juist aanspreken.

Everything Sucks! is te vinden op Netflix en telt tien afleveringen van ongeveer 25 minuten en is daarmee prima bingemateriaal voor een druilerige zondagmiddag.