Bright

Netflix zet hoog in op original content en verblijdt de consument met hun eerste blockbuster, Bright. Een groots opgezette film met een grote cast (Will Smith, Noomi Rapace) en gemaakt door een gevestigd regisseur. Deze film zou in de bioscoopzalen niet misstaan en zelfs een aardig publiek kunnen trekken. En hoewel je deze film net zo makkelijk uit kunt zetten als aan met een Netflix-abonnement, is het toch handig om vooraf deze beslissing te maken. Daarom een review.

In een wereld waarin orks en elfen net zo gewoon zijn als mensen ontmoeten we agent Ward (Will Smith) die een nieuwe partner krijgt toegewezen, Nick Jakoby (Joel Edgerton). Jakoby is echter een ork en die zijn niet zo populair bij mensen. Als enige ork binnen de LAPD heeft Jakoby het dan ook erg moeilijk. Bij een reguliere patrouille vind dit onwaarschijnlijke duo echter een machtig wapen waar gangsters, elfen, politie en orks jacht op gaan maken.

Bright: Will Smith en Joel Edgerton

In de openingsscène van deze film wordt een ongewone wereld getoond aan de kijker. We zien leuzen, gespoten met graffiti, dat de orks op moeten rotten. Dit komt door een fout die dit ras 2000 jaar geleden heeft gemaakt. Ook de elven, die in rijke wijken leven, zijn niet erg populair. Al met al lijkt het een in-your-face parallel van onze huidige maatschappij. Je verwacht dat deze wereld gedurende de film langzaam uitgewerkt gaat worden. Dat gebeurt niet. De film draait na een halfuur om in een standaard Hollywood-film met een McGuffin, een term die gebruikt wordt voor een object dat ieder karakter in de film wil hebben. De motivaties van de groeperingen zijn niet te volgen en ze volgen elkaar ook in een moordend tempo op, zonder dat ergens duidelijk wordt waar de dreiging nu echt vandaan komt.

Will Smith speelt de rol zoals Will Smith hem altijd speelt: veel lawaai, veel oneliners en af en toe een boodschap. Joel Edgerton, onherkenbaar door de make-up, speelt echter een mooie rol als de ork die verstoten is, ondanks dat hij altijd het beste bedoelde. Edgerton maakt Jakoby wat stuntelig en onzeker, wat grappig is voor een dreigend uitziende ork. De acteerkwaliteiten van Noomi Rapace worden echter helemaal belachelijk gemaakt door haar alleen elfs te laten praten en wat met haar armen te laten zwaaien. Een letterlijk gevalletje van 'wat...?'.

Bright Edgerton

De film werkt gewoon niet helemaal lekker. Er wordt een hele interessante, originele wereld gecreëerd maar die wereld wordt niet als speelveld gebruikt. Na een verwarrende twist wordt het gewoon een standaard achtervolgingsfilm waarin het niet veel uitmaakt of je met orks of mensen te maken lijkt te hebben. Bovendien is toch duidelijk dat Netflix wat minder budget heeft voor deze film doordat er goedkope shots worden gemaakt. Zo wordt een cruciale redding scène alleen van buiten getoond, maar zien we niet wat er echt gebeurt. 

Al met al is dit een aardige film, maar eigenlijk alleen voor het idee. De uitvoering is zwaar onder de maat waardoor het misschien maar goed is dat deze film niet voor de bioscopen is gemaakt.